Az okostelefonok szédületes mértékű térnyerése után a velük szoros kapcsolatban álló termékkategóriák – többek között az okosórák – hasonlóan döbbenetes mértékű térhódításának vagyunk szemtanúi. 

Tulajdonképpen az igazság az, hogy könnyen kiejtjük vagy leírjuk azt a szót, hogy okosóra, de valójában ez még így önmagában is egy olyan széles termékkategória, hogy még az áttekintése sem olyan egyszerű.

Mitől nevezhetünk okosnak egy órát?

Jellemzően okosórának nevezhetünk minden olyan csuklón hordott órát, amely egy óra alapfunkcióin kívül képes rá, hogy kommunikáljon okostelefonnal és így további szolgáltatások sorát nyújtsa viselőjének. A hellowatch.hu webáruház okosóra kínálata minden igényt kielégít.

Elmondható, hogy az okosórák érintőkijelző segítségével vezérelhetők, valamint saját szoftvert is futtatnak. A kapcsolódás módja Bluetooth szokott lenni. Minden esetben található saját akkumulátor és több szenzor is az ilyen szerkezetekben.

Szenzorok és szoftverek széles tárháza

A mozgásfigyelő G-szenzor, a pulzus mérésére, a vér oxigén szintjének meghatározására hivatott érzékelők mellett előfordulhat fényérzékelő, barométer, magasságmérő, GPS, WiFi modul és gyártóktól függően még sok egyéb beépített modul is a készülékházban.

Az okosórák szoftvere frissíthető és a fejlettebb modelleknél újabb és újabb alkalmazásokkal is bővíthető. Az ilyen eszközök teljes körű használatához feltétlenül szükséges a csatlakoztatott okostelefonra is letölteni egy kliensprogramot, ugyanis csak ennek segítségével használható ki igazán az okosóra minden képessége.

Amikor egy modellel ismerkedünk, érdemes megtudni, hogy milyen program fut rajta. Vannak Android alapú megoldások, de sok gyártó a saját maga által fejlesztett szoftvert telepíti eszközeire és így rendkívül eltérő az elérhető szolgáltatások listája.

Különböző típusok, különböző szolgáltatások

Az okosórák piacán vannak olyan típusok is, amelyek SIM kártyát is képesek kezelni. Ezek az eszközök egy csuklón hordozott mobiltelefonnak felelnek meg. Azonban ezek a modellek is képesek SIM kártya nélküli üzemre és Bluetooth kapcsolat segítségével, vagy éppen anélkül is működni.

Nagyon népszerűek a sportolást a fókuszba helyező készülékek. Ez nagyon magától értetődő funkció, hiszen mozgás közben könnyen viselhetők, beépített szenzoraik segítségével több adatot is tudnak szolgáltatni. Kialakításuk olyan szokott lenni, hogy sok esetben vízálló tokozással készülnek, valamint ellenállnak a dinamikus mozgások által támasztott kihívásoknak is.

Az alvás monitorozás is hasznos funkciója ezeknek az óráknak, miképpen egy túra vagy futás közben az útvonal mérése, adatainak elemzése majd adatbázisba mentése.

Szinte felsorolni sem lehet a lehetőségeket

A sort még hosszan lehetne sorolni a telefon zenelejátszójának vezérlésétől kezdve az időjárási adatok megjelenítésén át a mozgás szükségességére történő felhívásig, de egy okosóra összes funkciójának kiismerése még a megvásárlás után is beletelhet akár hetekbe is.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon már 600 ezren olvassák.