A területen korábban rengeteg szemetet helyeztek el és hiába hordtak rá földet, az még mindig füstöl. A rendőrség azért zárta le a nyomozást, mert nem tudta megállapítani a tettesek kilétét.

Papíron csak zöldhulladék

Csak zöld hulladékot tárolhattak volna ideiglenesen abban a gödörben, amely hónapok óta ég és füstöl a Balaton közelében – hangzott el az RTL híradójában. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A földhalmok sem segítettek

A Balatonvilágos és Balatonakarattya közti területen száz fokos szúrós szagú maró füst száll fel a földből a Balaton délkeleti csücskétől pár száz méterre. Ez a rész már másfél éve izzik. . A tűzoltók többször próbálták oltani, a terület tulajdonosa pedig újabb és újabb földkupacokkal takarta volna el a problémát.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Már a helyiek egészségét is károsítja a bűzös füst

Ám ezen kísérletek nem vezettek sikerre. „Az utcában már történt az egyik kissrácnál, hogy asztmatikus rohama volt, erőteljes, tehát ügyeletre kellett vinni, valamint többünknek is a faluban, akik nem fejfájósok, nagyon jelentős, nagyon erőteljes fejfájása van, amikor beszipákoljuk ezt a füstöt” – magyarázta egy helyi lakos.

Hivatalos válasz érkezett

Az ügyben a parlament fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke írásbeli kérdéssel fordult a kormányhoz, miután az RTL beszámolt róla, hogy a hatóságok másfél éve tudnak a füstölgő gödörről. Keresztes László Lóránt most kapott választ a Belügyminisztérium államtitkárától.

Egyértelmű törvénysértés

Rétvári Bence azt írta, a területet a Balatonakarattyai Önkormányzat bérelte határozatlan időre, és csak zöldhulladék ideiglenes tárolására volt engedélyük. Az ellenzéki politikus azt mondta, a kormányhivatal is megállapította, hogy itt nem ez történt, hanem egészen különbözőféle hulladékokat helyeztek el, ami egyértelműen törvénysértő.

Nem tudták kinyomozni a tetteseket

Rétvári Bence válasza szerint a kormányhivatali vizsgálat egy tonnányi hulladékot talált a korábban erdős területen, ezért az ügyet a rendőrségnek továbbították, azonban a hatóság tavaly júliusban felfüggesztette a nyomozást, mert „a hulladékot elhelyező kiléte nem volt megállapítható.”

Felmerül az önkormányzat felelőssége

Azonban az LMP szerint nevetséges a rendőrség érvelése. Egyértelműen kimutatható, hogy az önkormányzat bérelte ezt a területet, tehát a rendőrségnek vizsgálnia kellett volna az önkormányzat konkrét felelősségét ebben a kérdésben – vélekedett Keresztes László Lóránd.

Az ügyészségre mennek

Hozzátette, azért is értelmezhetetlen számukra a határozat, mivel ismereteik szerint olyan bizonyítékokat kapott a rendőrség, amelyeken fel lehetett ismerni az ott megforduló gépkocsikat. Az LMP most a Veszprém vármegyei főügyészhez fordul, hogy vizsgálja felül a rendőrségi eljárást.

Megválaszolatlan kérdések

A helyi önkormányzat korábban azt közölte, ők rendszeresen ellenőrizték a területet. Azt ugyanakkor hónapok óta nem árulják el, hogy az ellenőrzések ellenére ki és hogyan rakhatott le hatalmas mennyiségű hulladékot az általuk bérelt területre. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A csatorna összeállítása itt tekinthető meg

(Kiemelt képünk még korábban készült a helyszínen, amikor a tűzoltók egyik alkalommal kivonultak. Forrás: Facebook.)