A munkahelyen az egyik legfontosabb szabály a munkavédelmi előírások precíz betartása. Ezzel nemcsak a saját testi épségünket védjük, hanem azokét is, akikkel együtt dolgozunk vagy egy légtérbe kerülünk. Ennek érdekében bizonyos kiegészítők viselése kötelező. Ezek közé tartozik a munkavédelmi szemüveg is, ami azt a célt szolgálja, hogy a szemünk épségét minden körülmények között megóvja. Mivel minden munkahelyen vannak specifikus feladatok, illetve technológiák, ezért mindig az adott munkakörnyezet, illetve munkakör alapján kell dönteni a szemüveg típusáról.  

Hogyan véd a munkavédelmi szemüveg? 

A munkakörnyezetben használt, speciális kivitelben készülő szemüvegek azzal a céllal születnek, hogy megfelelő védelmet nyújtsanak a szemünknek. Vannak ugyanis olyan feladatok, amik mechanikai, kémiai vagy más jellegű veszélyt jelentenek. A hegesztés során például erős fény keletkezik, amihez ráadásul nagymértékű UV sugárzás párosul. Ha nem lenne rajtunk védőszemüveg, akkor a kötőhártyánkon komoly égési sérülések alakulhatnának ki. Ugyanúgy védenünk kell a szemünk világát, ha savak, lúgok, gőz vagy füst közelében dolgozunk, ugyanis ezek az anyagok is maradandó károsodást okozhatnak. Meg kell említenünk az úgynevezett termikus veszélyeket is. Ezek jellemzően akkor állnak fent, amikor nagyon meleg vagy nagyon hideg környezetben kell elvégeznünk a feladatainkat. Végül, de nem utolsó sorban ott vannak azok a munkák is, amik során nagy mennyiségű por, forgács vagy szilánkos hulladék keletkezik. Ezek esetében sem vehetjük félvállról a szemünk épségének védelmét. A megoldás nem más, mint a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező munkavédelmi szemüveg viselése. 

A munkavédelmi szemüvegek típusai 

A védőszemüvegek nagyon sokféle kivitelben készülnek. A szemünket rengeteg hatás érheti és mindegyik ellen másképp kell védekezni. Egy hegesztő szemüvegnek teljesen más jellemzői vannak, mint például azoknak, amiket laboratóriumban, építkezésen, asztalos műhelyben vagy termelő üzemben ajánlott viselni. Minden esetben az Európai szabványok a mérvadók a megfelelő védőszemüveg kiválasztásakor. Ez azt jelenti, hogy a törvény precízen meghatározza, hogy adott munkakörben, adott munkaterületen milyen típusú és szabvány számú szemüveget kell viselniük a dolgozóknak. A hegesztő szemüvegek mellett ottvannak az arcvédők, a száras, illetve zárt munkavédelmi szemüvegek is. Bármelyikre van szükségünk, megbízható cégtől érdemes beszerezni őket, ahol a szemüveg tartozékok és a szemöblítő folyadékok is rendelkezésre állnak. 

Ez a cikk támogatott tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent a Magyarország TOP10 legolvasottabb hírportálja között szereplő Kékvillogó.hu oldalon, akkor kattintson ide!