Elzárásra ítélte a bíróság azt az állatorvost, aki olyan rettenetes körülmények között tartotta haszonállatait, hogy azok nagy része lesoványodott, megbetegedett, ráadásul hét szamár el is pusztult.

Több mint száz haszonállatot tartott

A vádirat szerint a rétsági férfi több mint száz haszonállatot, köztük szamarakat, juhokat és mangalica sertéseket tartott az állattartó telephelyen. A telep az állatok tartására nem volt alkalmas, a területet ugyanis szemét és állati csontmaradványok borították, emellett az állatoknak takarmány, kiszolgáló épület, illetve szélvédett, száraz pihenőhely sem volt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Korábban már eltiltották

Az állatorvost korábban eltiltották a sertéstartástól hasonló okok miatt, de ennek ellenére is tartott disznókat a telephelyen. Ezzel kapcsolatban a férfi azt mondta, hogy nem tartott sertéseket, csak a korábbi állományából jártak vissza enni hozzá az állatok.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem gondozta az állatokat

A férfi harminckilenc szamarat és közel ötven, különböző fajtájú juhot tartott, melyek gondozására, ellátására és állatorvosi vizsgálatára nem fordított kellő figyelmet, de megfelelő mennyiségű és minőségű takarmányt és vizet sem kaptak az állatok.

Hét szamár elpusztult

Mivel a szamarak patájának megfelelő ápolása is elmaradt, ez olyan mértékű ízületi elváltozást eredményezett, hogy a szamarak járásképtelenné váltak, közülük hét el is pusztult. A szükséges gondozás elmulasztása miatt több juh is rühös lett, rendszeres nyírásuk, körmölésük szintén nem történt meg.

A tetemeket sem vitette el

Bár a hatóság erre felszólította, a férfi még az állattetemeket sem szállíttatta el, ezzel pedig a még élő jószágokat is fertőzésveszélynek tette ki.

Élhetetlen körülmények

Annak ellenére, hogy a hatóság 2018-ban a sertéstartástól már eltiltotta a férfit, több mangalicát is tartott egy fémhálóval elkerített részen, melyből éles drótdarabok álltak ki, mely miatt fennállt annak veszélye, hogy az állatok megsérülhetnek. A férfi olyan területen tartotta a disznókat, melyet mély iszap borított, száraz pihenőhelyük nekik sem volt.

Bevonták az engedélyét

A Magyar Állatorvosi Kamara 2016-ban felfüggesztette a férfi kamarai tagságát, és bevonta az állategészségügyi szolgáltatói engedélyét is.

Tagadta a bűnösségét

A férfi tagadta a bűnösségét, és azt mondta a bíróságon, hogy megfelelő körülmények között tartotta az állatait. A férfit 312 óra közérdekű munkára ítélték első fokon. A Balassagyarmati Törvényszék 60 nap elzárásra súlyosította ez elkövető büntetését. Az ítélet jogerős. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció