Második világháborúban elhunyt, tömegsírban nyugvó katonák exhumálása közben kerültek elő kézigránátok, gyalogsági lőszerek – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede pénteken a Facebook-oldalán.

Átvizsgálják a sírgödröt

Azt írták, hogy a közelmúltban a Győr-Moson-Sopron megyei Csapod temetőjébe riasztották a tűzszerészeket, ahol egy tömegsírból került elő egy feltételezett robbanótest. A hadisírgondozók abbahagyták a feltárást, amíg a tűzszerészek átvizsgálják a sírgödröt.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Fotó a helyszínről:

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Második világháborús

“Ezredünk tűzszerész katonái szolgálatuk során számos esetben találkoznak a második világháború időszakából származó történelmi emlékekkel. Előfordul, hogy olyan területen kerül elő robbanóeszköz, ahol a hadisírgondozók kegyeleti szempontból fontos feladatot végeznek. Ilyen eset történt a közelmúltban is, amikor alakulatunk tűzszerészeit a csapodi köztemetőbe riasztották, ahol második világháborúban elhunyt, tömegsírban nyugvó katonák exhumálása közben került elő egy feltételezett robbanótest.” – olvasható a bejegyzésben.

Helyszíni felvétel:

Szovjet kézigránát

A tűzszerészek végül egy RPG-40-es szovjet kézigránátot, fél kilogrammnyi 7,62 milliméteres szovjet gyalogsági lőszert és két gyutacsos detonátort szállítottak el a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre – írták.

Ebben bíznak

“A tűzszerészek most ennyivel tudtak hozzájárulni hadisírgondozó bajtársaink szolgálatához. Bízunk abban, hogy sikerül majd azonosítani az elhunyt katonákat, hiszen ez nagyon fontos lehet azoknak a leszármazottaknak, akik a második világháború vége óta eltűntként tartják őket számon.” – zárul a poszt.

Székesfehérváron is robbanóeszközt találtak

“Rendőrségi bejelentés érkezett tegnap a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére arról, hogy a székesfehérvári Alsóvárosi réten földmunkák során feltételezett robbanóeszközre bukkantak. Alakulatunk tűzszerészei néhány órán belül a helyszínre érkeztek és megállapították, hogy egy második világháborús eredetű, 100 kg-os szovjet légibomba került elő, élesített fenékgyújtó szerkezettel. A katonák hatástalanították a robbanótestet, majd megsemmisítették az eltávolított gyújtószerkezetet. Ezt követően a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították a mázsás bombatestet, későbbi megsemmisítésre. A tűzszerész művelet során nem volt szükség állampolgári korlátozások bevezetésére.” – olvasható a MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred bejegyzésében.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Fotón a robbanóeszköz:

Kiemelt kép és belső fotók: MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred