Tizenkilenc, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonát exhumáltak a Bács-Kiskun vármegyei Gátér község köztemetőjében a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság munkatársai.

Három katonasír

A Bács-Kiskun vármegyei Gátér község temetőjében az 1948-ban készült jelentés szerint 11 nevesített és 12 ismeretlen magyar katonát temettek el. Egy korabeli temetőtérkép három katonasír helyzetét mutatja a temetőben. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Fotó a helyszínről:

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ismeretlen áldozatok

Napjainkban a feltételezett helyszínen csupán egy műkőkereszt volt fellelhető. „A II. világháború ismeretlen áldozatai” felirattal, előtte kisebb burkolt területtel. Két „blokk” ugyancsak megtalálható volt itt, ezek a 2013-as hadisírfelmérés során készült fényképeken még alacsony szegélykővel voltak határolva. A szegélyek eltűntek, az egyik blokkot pedig a természet vette birtokba, írta Facebookon közzétett posztjában a Magyar Hadisírgondozás.

Az önkormányzat segítségét kérték

Az Igazgatóság a helyi önkormányzat segítségét kérte a növényzet eltávolításában, valamint a burkolt felület feltörésében, hogy elvégezhessék az exhumálást.

Helyszíni felvétel:

Feltárás

A HM HIM HHI Belföldi Hadisírgondozó Osztályának munkatársai 2023. augusztus 1. és 3. között végezték el a feltárást Gátéren. A szakemberek munkáját az MH 38. Területvédelmi Zászlóalj öt tartalékos katonája segítette. Az első napon az önkormányzat által megtisztított területen négy, a műkőkereszt előtti területen egy magyar katona exhumálására került sor. Előbbi esetben valószínűleg a háború után, külterületről átszállított maradványok nyugodtak a sírhelyen.

Tömegsír

A második napon a szakemberek a műkő előtti részen, valamint a „középső blokkban” végezték el a feltárást. A kereszt előtt található, szegélykővel határolt területen belül két, azon kívül további egy magyar katona maradványait sikerült kiemelniük. A „középső blokkban” négy egyéni sírhely és egy háromfős tömegsír került elő.

Fotó a helyszínről:

19 katonát találtak meg

A munka utolsó napján a műkőkereszt előtti terület fennmaradó részén folytatódott a kutatás. A korábban leburkolt rész két oldalán további két-két magyar katona nyughelye került elő, így a gátéri temetőben végzett munka során összesen 19 hősi halált halt magyar katona exhumálása történhetett meg. Személyi azonosításra sajnos egy esetben sem volt lehetőség.

Budapesten temetik őket újra

Az exhumált 19 magyar katona földi maradványait Budapestre, a HM HIM HHI erre a célra kijelölt objektumába szállították. Az exhumált magyar katonák újratemetésére Budapesten, a Fiumei úti sírkert 52-es parcellájában, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonák számára kijelölt parcellarészen kerül sor 2023 őszén. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép és belső fotók: Helyszíni felvételek – Forrás: Magyar Hadisírgondozás, Facebook