Az ingatlanpiacon a 2015-ös éve eleje óta tapasztalható szárnyalás úgy tűnik, most véget ért. A koronavírus, majd az Orosz-ukrán háború hatására kialakult infláció növekedés, a kamatemelés és a magas kamatú állampapír úgy tűnik meg tudta állítani az évek óta folyamatosan tapasztalt áremelkedést.

Sokan évekig hangoztatták, hogy most aztán végre kidurran az ingatlanlufi és az árak emelkedése megáll, vagy a visszájára fordul. Úgy tűnik, hogy ez most kezd beigazolódni, ugyanis az évek óta tapasztalható durva drágulás az eladó budapesti lakások piacán 5 hónappal ezelőtt megállt.

Ennek több oka is van. Az állampapír, mint befektetés, sok befektetőt csábított át az ingatlanpiacról. A hitelkamatok jelentős megemelkedése miatt sokan kétszer is meggondolják, hogy vegyenek-e hitelből ingatlant. A szomszédban zajló háború és az infláció és az energiaárak elszabadulása sem kedvező.

Lakások átlagos négyzetméterára Budapesten

Aki az utóbbi egy évben figyelte a budapesti lakáspiac árait, az azt tapasztalhatta az utóbbi egy évben, hogy tavaly áprilisig nagyon meredeken nőtt az eladó lakás hirdetések átlag négyzetméterára (havi átlag 20000 forinttal), ami áprilistól augusztusig visszaesett havi átlag 10-12000 forintos drágulásra.

Augusztustól az év végéig összesen csak cirka 5000 forinttal nőtt a használt budapesti lakások átlag négyzetméterára, amit a magas infláció ignorált is.

2023 januárjában a szeptember-december közötti időszakhoz képest sokkal többen nézegettek ingatlan hirdetést a budapesti lakáspiacon is. A használt budapesti lakások átlag négyzetméterára januárban egy hajszállal kevesebb volt, mint 2022 decemberében.

Házak átlagos négyzetméterára Budapesten

A kovid egyik hatása, hogy sokan szeretnének kiszabadulni egy kis lakásból egy nagyobb házba, így akit a lakás helyett inkább házat szeretne venni Budapesten az a budapesti lakásokhoz hasonló árváltozást tapasztalt az utóbbi egy évben.

A házak átlagos négyzetméter ára egy hónappal tovább, májusig emelkedett meredeken, viszont az emelkedés lassulása intenzívebb volt. Augusztusban még egyszer nekirugaszkodott a használt budapesti házak négyzetméterára, de szeptembertől az év végéig már nem volt számottevő emelkedés (mindösszesen csak 2000ft/m2).

A lakásokhoz hasonlóan 2023 januárjában is nagyon hasonló volt a házak átlag négyzetméterára Budapesten. Lényegében csak 100 forinttal nőtt, ami elhanyagolható különbség.

Azok, akik mostanában szeretnének ingatlant venni, azok most jó alkupozícióban vannak. Érdemes is belevágni a keresésbe, mert sokszor hónapokig is eltart egy megfelelő lakás vagy ház megtalálása.

A szakértők szerint a hirdetési árak és a valós eladási árak között is nyílt az olló a korábbi 10%-ról átlag 12-15%-ra.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.