Lövöldözéshez riasztották a rendőröket Debrecenben. Este kilenckor egy 26 éves férfi fegyverrel a kezében több lövést adott le a Csepete utcában egy társasház előtt és annak lépcsőházában

Bejelentés érkezett a rendőrségre

A rendőrségre október 24-én 21 óra körül érkezett bejelentés arról, hogy a Csemete utcában több lövés is dördült.

Kimentek a zsaruk

A rendőrök a helyszínre mentek, adatgyűjtésbe kezdtek és hamar kiderült, hogy az egyik ott lakó fiatal férfi lövöldözhetett – írja a civishir.hu

Beismerta a lövöldözést

Elszámoltatták a 26 éves helyi lakost, aki már akkor beismerte tettét, és átadta az egyenruhásoknak a gáz-riasztó pisztolyt.

Csak kipróbálta a fegyvert

Gyanúsítotti kihallgatásán beismerő vallomást tett és elmondta a nyomozóknak, hogy csak ki akarta próbálni a riasztópisztolyt.

Házban és a ház előtt

Először a társasház előtt adott le egy lövést a földre, majd a lépcsőházban is elsütötte a fegyvert.

Garázdaságot követhetett el

A Debreceni Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást vele szemben.

3 évet is kaphat

A garázdaság elkövetéséért akár 3 év börtön is járhat. A viselkedésének kihívóan közösségellenesnek, erőszakosnak és megbotránkoztatás, riadalom keltésére alkalmasnak kell lennie. Ha bármelyik is hiányzik a képből, az már nem garázdaság, hanem szabálysértés.

Fegyveres garázdaság

Egy erőszakos cselekmény egyértelműen riasztóbb, veszélyeztetőbb, ha valaki fegyvert használ. Akár csak a zsebében lapul egy kés vagy lőfegyver. Ha valaki nem használja a fegyverét, de magánál tartja, ugyanúgy minősítő tényezőnek számít. És ebben az esetben nem mindegy, hogy szabálysértésért felel az illető, vagy akár három évre is rács mögé kerül – írja a drszep.hu.

Miért ilyen szigorú a törvény?

Talán bagatellnek tűnik a garázdasággal elkövethető cselekmények súlya. A törvény mégis elég riasztó büntetéseket csatol hozzá. Hogy miért fontos ez? Azért, mert biztosítani akarja, hogy biztonsággal sétálhassunk az utcán. Hogy félelem nélkül utazhassunk a buszon, villamoson. Hogy nyugodt szívvel elmehessünk egy focimeccsre, vagy bulizni. Minden olyan cselekményt, amely ezt a nyugalmat és biztonságot megzavarja, a törvény így üldözi.

Kiemelt kép: illusztráció