Mint ahogyan azt a KékVillogó is megírta korrupció gyanúja miatt tegnap őrizetbe vette a Központi Nyomozó Főügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik felsővezetőjét. Az ügyészség szerint a vezető a hivatali személyével visszaélve fogadta el a hivatali vesztegetést, de más bűncselekmények miatt is nyomoznak. Most pedig kiderült, letartóztatásba került a navos felsővezető és annak vesztegetője is.

13 helyen akcióztak

Mint arról beszámoltunk a közleményében azt írták: az ügyészség vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást az ügyben. Ismertette: szerdán 13 helyszínen hajtottak végre összehangolt akciót az ügy teljeskörű felderítése és további bizonyítékok beszerzése érdekében. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Ismerősök voltak

A vádhatóság gyanúja szerint egy felszámolás alatt álló gazdasági társaság korábbi működésében érdekelt vállalkozó tavaly áprilisban felkereste a NAV központi szervénél vezető beosztásban dolgozó ismerősét, hogy intézzen el neki valamit. Mint kiderült, a vállalkozó azért kérte a hivatalos személy közbenjárását, hogy a cégénél folyamatban lévő adóeljárást elsimítsák.

Meg akarták úszni a felelősségre vonást

Mindezzel azt próbálta meg elérni a páros, hogy a céggel szembeni eljárás ne fedjen fel olyan pénzügyi visszaéléseket, amelyek még a vállalkozás partnereit is érintették volna.

Le akarták zárni az eljárást

Miután megállapodtak, a navos felajánlotta a vállalkozónak, hogy az érintett cég rendezze a tartozását, majd a NAV-nál a vezetői pozíciójával visszaélve soron kívül megkezdték az eljárás lezárását.

Ennyit fizetett

A kérésért cserébe a vállalkozó fizetett is, mégpedig egy 342 ezer forint értékű mobiltelefont adott át a NAV felsővezetőjének. A nyomozásban a NAV mellett a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség állománya is segédkezett.

Őrizetbe vették őket

Miután fény derült a vesztegetésre, az ügyészség vezető beosztású hivatalos személyt és a vállalkozót gyanúsítottként hallgatta ki, majd őrizetbe vételük mellett döntött. Ezt követően indítványozták a páros letartóztatását is. A gyanúsítottak tagadják a bűncselekmény elkövetését, és még panasszal is éltek a gyanúsítás ellen.

Vesztegetés

Az ügyészség mostani közleménye szerint a vesztegetés miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban – a járványügyi szabályok maradéktalan betartásával – végrehajtott összehangolt nyomozati cselekmények eredményesek voltak és a bűnügyi akcióban érintett személyek lakó- illetve tartózkodási helyén, munkahelyi irodáiban és gépjárműveiben tartott kutatások és lefoglalások során számos tárgyi bizonyítási eszköz került elő.

Tagadják a bűncselekményt

Az ügyészség vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki a NAV vezetőt, aki társával együtt tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Hosszú évekre börtönbe kerülhetnek

A NAV felsővezetőjének cselekménye egyike a legsúlyosabb korrupciós bűncselekményeknek, a terhére róható minősített vesztegetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A nyomozó főügyészség indítványozta az őrizetben lévő gyanúsítottak letartóztatásának elrendelését. Az indítvány szerint a terheltek büntetőeljárásban történő jelenlétének biztosítása – a szökés, a bizonyítás megnehezítésének, továbbá a hivatalos személy esetében a bűnismétlés veszélyére tekintettel – csak a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelésével érhető el.

Letartóztatták őket

A bíróság elrendelte mindkét gyanúsított letartóztatását. A nyomozás kezdeti szakban van, a tényállás teljes körű felderítése és a bizonyítékok beszerzése, értékelése folyamatos. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels