A két betörő éppen egy Zápor utcai lakás kifosztása után ballagott hazafelé, náluk volt az 1 milliót érő ékszer is. Korábban Zuglóban is betörtek egy lakásba, azt megelőzően pedig egy óbudai biztonsági záras lakásba hatoltak be álkulccsal. Ezt a betörést nem is jelentette a károsult, mert azt hitte, ő felejtette nyitva az ajtót. A rendőrök keresték fel, mert megtalálták a bűnözőknél a tőle ellopott iratokat. A rendőrségi elfogásról készült látványos videót a cikkünk alján nézheted meg.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Vagyonvédelmi Osztályának zseblopási és betörési nyomozói és a BRFK Bűnügyi Bevetési Osztály közös akció során ütöttek rajta egy betörőpároson 2020. szeptember 15-én délelőtt Óbudán.

Információik voltak arra vonatkozóan, hogy F. István és társa egy órával korábban feltehetően álkulcs használatával betörtek egy Zápor utcai lakásba. A rendőrök a két férfinél zárnyitáshoz használható eszközöket találtak. A lakásból ellopott közel 900 ezer forint értékű ékszer, karóra, laptop és pénz is elkerült.

A rendőrök a két férfit a 14. Kerületi Rendőrkapitányságra állították elő, mert a zuglói nyomozók egy augusztusi betörés során lefoglalt kamerafelvételek alapján szintén F. Istvánt és A. Lászlót azonosították a bűncselekmény feltételezett elkövetőjeként.

A gyanú szerint a páros augusztus 12-én egy Bagolyvár utcai lakásba – az óbudai betöréshez hasonló módszerrel – álkulcs használatával jutott be és onnan pénzt loptak el.

A nyomozók a két férfi lakásán tartott kutatás során bűncselekmény elkövetéséhez használható eszközöket foglaltak le, valamint A. László kőbányai otthonában találtak egy óbudai férfi nevére kiállított iratot és családfa-dokumentumokat.

<

A papírok tulajdonosát a rendőrök felkeresték és kiderült, hogy augusztusban törtek be hozzá, azonban erről nem értesítette a rendőrséget. A sértett meghallgatása során elmondta a nyomozóknak, hogy lakásába augusztus első hetében mentek be ismeretlenek, és onnan pénzt, ékszereket, az iratait és családjához köthető dokumentumokat vittek el.

<

Elmondása szerint azért nem tett feljelentést, mert lakásának ajtaján nem talált erőszakos behatolásra utaló nyomot, és nem tudta elképzelni, hogy a biztonsági ajtót kinyithatják. Azt hitte, ő hagyta nyitva az ajtót, és a sajátjának vélt hiba miatt nem akarta terhelni a hatóságot.

<

A BRFK 14. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozói a 47 éves budapesti F. Istvánt és a 45 éves budapesti A. Lászlót 3 rendbeli lopás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként; a rendőrök.

<

A. Lászlót őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására, F. Istvánt – akit a Gyulai Törvényszék, a Debreceni Törvényszék és a Fővárosi Törvényszék is elfogatóparancs alapján keresett – a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetbe vitték 5 év 10 hónap jogerősen kiszabott börtönbüntetésének letöltésére.

A zuglói nyomozók az eljárás során azt is vizsgálják, hogy a gyanúsítottak összefüggésbe hozhatók-e további hasonló bűncselekmények elkövetésével. A Zápor utcai betörés sértettje ellopott értékeit hiánytalanul visszakapta.

Kiemelt kép forrása: rendőrség