Az információ eljutott végül az emberekereskedőhöz is, aki felöltözve, összecsomagolva várta a rendőröket. Még azt is megjegyezte, hogy korábbra várta őket.

Cseten írt neki

Hivatali visszaélés miatt emelt vádat a Kaposvári Járási Ügyészség egy volt rendőrségi dolgozó ellen, aki értékes bűnügyi információt osztott meg egy prostituáltként dolgozó nővel – közölte hétfőn a Somogy Megyei Főügyészség. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nagy elfogást terveztek

Mint írják a fiatal férfi rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban segédelőadóként dolgozott az egyik rendőrkapitányságon, 2021 májusában. Az egyik, hivatásos állományú rendőröknek tartott eligazítás után megtudta, hogy a rendőrség és a TEK prostituáltakat is érintő, emberkereskedelem gyanúját felvető bűnügyben több személy elfogását tervezi.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Gondolta elküldi neki Facebook-messengeren

Mivel akkor „szorosabb kapcsolatban állt egy prostituáltként” tényekedő nővel, ezért azt gondolta, hogy őt is érinteni fogja az akció, ezért a felkészülés céljából előzetesen kiadta neki, hogy mikor lesz a rajtaütés. Külön érdekes, hogy a nő nem volt érintett az akcióban, viszont kapcsolatban volt a tényleges elkövetővel.

Felkészülten várta a rendőröket

„A kiszivárgott adatok miatt a későbbiekben minősített emberkereskedelem bűntettével megvádolt férfi felöltözve, összecsomagolva és adatoktól megtisztított mobiltelefonnal várta a hajnali órákban végrehajtott intézkedést, melynek során meg is jegyezte a rendőröknek, hogy korábbi időpontban várta őket” – fogalmaznak a közleményben.

Mindkettejüket börtönbe küldenék

A nő ugyanis leadta a kapott információkat. Az ügyészség most mindkettejükkel szemben végrehajtandó börtönt adna. A nőnek emberkereskedelemmel összefüggésben elkövettt bűpártolás miatt kell felelnie a bíróságon. Emellett a férfi foglalkozástól való eltiltását is kezdeményezte a vádhatóság.

Elszaporodott esetek

Annak ellenére, hogy az emberkereskedelem rendkívül súlyos bűncselekmény, rendkívül elszaporodott jelenségről beszélhetünk. A szakemberek szerint hatalmas lehet a látencia – vagyis az eseteknek csak a töredéke kerül nyilvánosságra. Sok esetben maguk az kizsákmányoltak sem tudják, hogy áldozatok.

Magas büntetési tételek

Alapesetben kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik azt, akit emberkereskedelemben találnak bűnösnek. Öt évtől tizenöt évig terjed a büntetés, ha azt több ember sérelmére, kiskorú sérelmére, vagy hivatalos személyként követik el. Szintén ennyit kaphat az, aki áldozatát sanyargatja.

Akár halálig is tarhat a büntetés

A legsúlyosabb esetekben pedig akár öt évtől húsz évig, vagy életfogytig is tarthat a büntetés, ha az áldozat életveszélybe kerül, vagy egy tizenkét éven aluli gyereket prostitúcióra kényszerítenek, vagy szervkereskedelem áldozata lesz. Sőt, akár ki is zárhatják a szabadulásból az illetőt – ilyenkor a büntetés valóban a halálig tart. Ilyen büntetést jellemzően a többszörösen minősülő emberölések elkövetőre szokás kiszabni, ezért is beszélünk roppant súlyos bűncselekményről.

Kisebb vidéki városokban név szerint tudják, kik tartanak „csicskákat”

Persze ilyen büntetést még nem szabtak ki, és abszolút nem mondható el, hogy ezek lennének a jellemző esetek. Ugyanakkor kétségtelen tény: az elkövetők jellemzően azt hiszik, nem buknak le, holott a kisebb vidéki városokban pontosan tudják, kik a „csicskáztatók”. A látszattal ellentétben nem szükséges fogvatartani az áldozatot, elég, ha az elkövető „csak” a rendelkezési jogot szerzi meg felette. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünk forrása az ügyészség.)