Vádat emelt a bonyhádi ügyészség egy férfi ellen állatkínzás, illetve veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás megsértésének bűntette miatt. A férfi több mint tíz éve kisállattartó és – tenyésztő.

A férfi sertéstelepet üzemeltetett, amelyen 3353 malacot helyeztek el egy gazdasági társasággal kötött vállalkozói szerződésalapján. Az állatok bérhízlalás miatt kerültek a telepre.

2019 január közepén csőtörés miatt négy istállót mintegy 30-40 cm magasan ellepett a hígtrágyával keveredett hidegvíz. A bezárva tartott sertések nagy számban elpusztultak fulladás, illetve megbetegedések következtében.

„Az állatok napokon át különös szenvedésnek voltak kitéve” – írta a bonyhádi ügyészség, amelynek vádirata szerint az alkalmazottak többször felhívták a vádlott figyelmét a kialakult helyzet súlyosságára, ám az nem tett semmit a sertések azonnali kimenekítése érdekében, a legyengült és megbetegedett állatokhoz állatorvost nem hívott, sőt, a sertések tulajdonosát sem értesítette.

A vádlott 2019 január végén 80 sertéstetemet elszállíttatott, a többit az istálló mögé vitette a beosztottjaival. A februári ellenőrzés alkalmával a tulajdonos képviselői 1136 sertés hiányát állapítottak meg, amelyből 439 darab bizonyíthatóan elpusztult, ám a többi állatot nem találták meg.

A később megtalált sertéstetemek és egyéb maradványok veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért a vádlott ezek kihelyezésével engedély nélküli hulladékgazdálkodási tevékenységet végzett.

A vádlottal szemben az ügyészség börtönben végrehajtandó szabadságvesztést és a közügyek gyakorlásától, valamint a foglalkozásától való eltiltást indítványoz a járásbíróságnál.

Kiemelt kép: illusztráció