Tizennyolc év után hétfőn szabadul Kaiser Ede, a móri bankrablásért elítélt férfi. Móron 8 ember halt meg, Kaisert életfogytiglanra ítélték.

Bár a nyolc emberéletet követelő móri vérengzést, nem ő követte el, volt miért ülni ennyi évet, számláján többek között fegyveres rablás szerepelt.

2007-ben, amikor Kaisert már jogerősen életfogytiglanira ítélték Mór miatt, egy erdőben elásva megtalálta a valódi elkövetők egyikének tárgyait egy amatőr régész. Szebenyi István azonnal értesítette a hatóságokat, és így találták meg a rendőrök az igazi tetteseket, Nagy Lászlót  és Weiszdorn Róbertet. Szebenyi azóta is pereskedik, mert nem kapta meg a nyomravezetői díjat, ügye jelenleg az Alkotmánybíróság előtt van. Ha a férfi a fémdetektorával nem éppen ott kutat, ahol Nagy elrejtette a hátizsákját, Kaiser a haláláig ült volna – ebben az ügyben ártatlanul.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

„Valóban szeretnék találkozni Edével, és úgy tudom, ő is velem. Érdekes beszélgetés lesz, abban biztos vagyok. Hiszem, hogy jó útra tér, és soha többé nem követ el semmiféle bűncselekményt” – mondta a Blikknek  Szebenyi István.

A Blikk információja szerint Kaiser nagyon várja, végre szabad ember legyen, bár nagyon tart attól, hogy hogyan fog boldogulni.

Ennyi év alatt nagyon sokat változott a világ, nem lesz egyszerű neki újra felvennie a fonalat.

Ügyvédjével, dr. Dezső Antallal végig tartotta a kapcsolatot, most is ő segít neki, például meghosszabbítani személyes okmányai érvényességét. A családja is kitartott mellette, az édesanyja és az édesapja rendszeresen látogatta. Kaiser a börtönben éppen most érettségizett volna, de a koronavírus-járvány miatt ez elmaradt.

„Védencem leszámolt a múltjával, többé nem akar bűnözőként élni. Mórról egyáltalán nem beszélünk azóta, hogy felmentették. A rá valló egykori barátnak is megbocsátott, de találkozni nem szeretne K. Attilával” – mondta a lapunknak dr. Dezső Antal.

„Ede normális, átlagos életet szeretne élni, természetesen munkát keres majd. A börtönben szinte semmi gond nem volt vele, a szabályokat betartotta, a társaival jól kijött. Persze nagyon izgul, hogy milyen lesz a szabadulás, 18 éve erre a pillanatra vár” – árulta el a Blikknek az ügyvéd.

Gondolkodás nélkül tüzeltek

2002. május 9-én két fegyveres rontott be a móri Erste Bankba. Gondolkodás nélkül tüzeltek, a bent tartózkodó nyolc ember mindegyike több lövést kapott. Egyikük sem élte túl a kegyetlen mészárlást. Az elkövetők egyike, Nagy László a börtönben öngyilkos lett, társa, Weiszdorn Róbert jelenleg is minimum 40 éves börtönbüntetését tölti.

Kiemelt kép: helyszíni felvétel a bankrablás után – Forrás: MTI