A helyiek nem ítélik el a férfit, sőt, becsülik, amiért volt bátorsága ezt megtenni. Egy rettenetesen fájdalmas dráma körképe bontakozik ki a Veszprém megyei faluban.

Múzeális darab volt a gyilkos fegyver

A kis faluban úgy tudják, egy majd százéves, padláson rejtegetett, családi ereklyeként tartott fegyverrel végzett magával a 81 éves M. István, miután megölte 78 éves feleségét, Marikát – derül ki a Blikk helyszíni riportjából. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiterjesztett öngyilkosság

Pista bácsit senki nem ítéli el, azt mondják: becsülik a bátorságát, amiért megtette ezt a végzetes lépést. Nagy valószínűséggel a több mint fél évszázada együtt élő pár közös döntése volt a rendőri szakzsargon szerint kiterjesztett öngyilkosságnak minősülő bűntett.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ebben a házban történt a tragédia

Nem akartak szeretteik terhére lenni

Pista bácsi az ünnepek után nem akarta visszavinni az otthonban ápolt, mások segítségére szoruló társát, és nem akarták magukat megalázott, kiszolgáltatott helyzetbe hozni, nem akartak szeretteik terhére lenni. M. István és felesége a Kossuth utcai házukban éltek együtt.

Esély sem volt, hogy javulni fog állapota

Ám az asszonyt agyvérzés érte, ellátásra szorult, és kórházba, majd a rehabilitációs intézetbe került. Az egyik szomszéd, Imre úgy tudja, az orvosok lemondtak az asszonyról, megmondták a családnak, minimális remény sincs arra, hogy Marika néni állapota valaha is javulni fog.

Teljesen el volt keseredve

„Mind a ketten Ajkán dolgoztak a kohóban, ott ismerkedtek meg, onnan mentek nyugdíjba is. Két csodás, szeretni való embert kell elképzelni, aki mást mond róluk, az hazudik. Pista bácsi panaszkodott, hogy a felesége nagyon beteg, el volt keseredve” – magyarázta az egyik szomszéd.

Megbeszélték, hogy véget vetnek a szenvedésnek

Hozzátette „itt az utcában örültünk neki, mikor láttuk, karácsonykor hazajöhetett a feleség is. Azóta meg csak a döbbenet. A két fiuk egy másik városban él, tőlük tudtuk meg, mi történt, nem hallottuk a lövéseket. Marika néni nem akart visszamenni az otthonba. Pista bácsi ezt elfogadta, megbeszélték, véget vetnek a szenvedésnek”.

Közösen döntötték el

„Mielőtt az öreg magával is végzett volna, még felhívta az idősebbik fiát. Nem írt búcsúlevelet, hanem elmondta, mit tett, miért tette. Hiába voltak itt fél órán belül a gyerekek, már nem lehetett mit tenni, a két idős ember közös döntése volt ez, halálukban is szeretve egymást” – tette hozzá.

Egyszer hallottak csak hangos szót

Egy másik helybéli, Lieber Magdolna úgy emlékezett vissza, hogy a házaspár volt a boldog kapcsolat mintaképe. Veszekedni is csak egyszer hallotta őket, amikor a férfit megfedte az asszonya, mert 80 évesen, a létrán egyensúlyozva rendezgette a tornác szőlőlugasát.

Segített rajta

„Ez a szerelem ereje, nem az, ami a filmekben van. Ez az, amiért most némaságba burkolódzik a falunk. Az emberi méltóságukat tartották meg azzal, hogy így döntöttek, Marikának nem lett volna már normális, emberi élete az otthonban. Pista bácsi segített rajta. Fájdalmas történet” – magyarázta. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Van segítség!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel a www.ongyilkossagmegelozes.hu oldalt!

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: police.hu.)