Az autóbalesetek gyakran súlyos sérüléseket okoznak. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020-ban több mint 10 ezer magyart ért valamilyen baleset. Többségüknek rengeteg szenvedést okoztak a sérülések, mutatjuk, melyek a leggyakoribb problémák és mit tehetünk gyorsan, ha baj történne.

Autóbalesetek

Már a szó hallatán összerándul az ember gyomra, amikor az autóbalesetről hallunk, hiszen a balesetek szinte mindig szenvedéssel, fájdalommal és sérülésekkel járnak. A baleseteket a közlekedés résztvevői sokféleképpen okozhatják, és ezek a balesetek rendszerint különböznek is egymástól. A sérülések, amelyeket a karambol során elszenvednek az autósok, néhány főbb csoportba sorolhatók. Cikkünkben bemutatjuk a 8 leggyakoribb baleseti sérülést és azok kezelési tanácsait.

1. Horzsolás, zúzódás

Még a legkisebb autóbalesetben is könnyen horzsolásaink, zúzódásaink lehetnek. Az ütközés során a tested nekinyomódhat a kormánynak, vagy a biztonsági öv meghúzhatja a mellkasod, de a kezedet is beütheted valahova, amely így csúnyán meg is horzsolódhat. Ha egy karambolt egy sérült ennyivel megússza, szerencséje van.

Így kezeld a horzsolást

Az apró koccanások okozta horzsolások és zúzódások néhány napon, legfeljebb két-három héten belül meggyógyulnak, ritkán fordul elő, hogy zúzódások orvosi ellátást igényelnének. Felületes horzsolások esetén érdemes a sebet csapvízzel lemosni, kitisztítani és fertőtleníteni, majd gyorstapasszal letapasztani a fertőzések elkerülése miatt.

A horzsolt sebet érdemes ragtapasszal letapasztani

2. Ostorcsapás-sérülés

A közúti baleset során ütköző autók hatására a fej és test hirtelen előre-hátulra vagy oldalra rándulhat, ami nyaki sérülést, úgynevezett ostorcsapás-sérülést okozhat. Ha ütközés után fájdalmat vagy kényelmetlenséget tapasztalsz a nyakadban és a hátadban, akkor valószínűleg ostorcsapás-sérülésed lehet. Az ostorcsapás-sérülés tünetei lehetnek még: nyakfájás, fejfájás, nyaki izomgörcs és fájdalmas érzet a nyakban, hátban és a vállakban.

Így néz ki az ostorcsapás-sérülés 00:55-nél látható

Így kezelhető az ostorcsapás-sérülés

Előfordul, hogy a tünetek az ütközés után csak néhány nappal később jelentkeznek, és ezek fokozatosan válnak egyre elviselhetetlenebbé. Jó hír, hogy az ostorcsapás-sérülés általában magától meggyógyul, ha néhány alapvető kezelést alkalmazunk: mozgassuk a nyakat, nem érdemes nyakmerevítőt használni; szedjünk fájdalomcsillapítót, ha komoly fájdalmat érzünk; illetve alkalmazzunk nyaki gyógytornát, a nyaki izmok megerősítése és nyújtása érdekében.

Az elmúlt évben 10472 baleset történt Magyarországon

3. Nyak- és hátsérülések

Több mint tízezer baleset történt 2020-ban Magyarországon a KSH szerint, így nem is meglepő, hogy a balesetek során nyaki sérülések is keletkeztek. Az ütközés során fellépő gyors és intenzív erők súlyos károkat okozhatnak az ember testében – a sérülések közül van olyan, amely nem is feltétlenül olyan nyilvánvaló. A baleset sérülést okozhat a gerincben, illetve a csigolyákban, ami súlyos fájdalmakkal jár a sérültnek.

Időbe telik a gyógyulás

Ha a nyaki és hátfájdalmak több napig is fennállnak, vagy ha korábban nyaki vagy hátsérüléseid voltak, akkor mindenképp konzultálj ortopéd orvossal, aki lehet, porckorongsérvet fog megállapítani. Ezek a sérülések nem mindig maradandóak, de mindenképp időbe telik, amíg meggyógyul a sérült. A súlyos nyaki, hát- és gerincsérülések esetében nem ritka, hogy műtétre van szükség.

4. Agyrázkódás

Az autóban utazók a komolyabb ütközések közben könnyedén beüthetik a fejüket a jármű egyes részeibe, ami akár agyrázkódást is okozhat. Ha problémákat tapasztalsz az emlékezőképességeddel, nem emlékszel arra, hogy mi történt veled az ütközés előtt, vagy ha úgy érzed, nem működik az agyad olyan gyorsan, mint általában, akkor nagy valószínűséggel agyrázkódást szenvedtél.

Sokat kell pihenni

Az agyrázkódás és szinte bármilyen más fejsérülés esetén elengedhetetlen a gyors kezelés, aminek első lépése a sérült nyugalmának biztosítása és szem előtt tartása. Fontos, hogy az agyrázkódást elszenvedő beteg sokat pihenjen és aludjon, érdemes hűteni az ütés helyét is. A felépülés ideje változó, vannak, akik néhány órán belül felépülnek, de másoknál ez akár több hétig is tarthat.

Ez érdekelni fog, kattints a címre! Akár 3 évre is börtönbe kerülhet Lovasi András, miután kiderült, hogy az általa okozott baleset egyik áldozata maradandő sérülést szenvedett

5. Traumás agyi sérülések

A balesetek során fellépő hirtelen erők hatalmas ütéseket okozhatnak, amik gyakran érhetik a fejet is, így akár traumás agykárosodást is okozva. A komoly sérülés megváltoztathatja az agy működését, az információk befogadását, az érzelmek feldolgozását.

Maradandó sérülés

Az agykárosodásból ugyan bizonyos mértékben felépülhet a beteg, azonban a károsodás mértékétől függően a kezelés életen át tartó folyamat lehet.

6. Poszttraumás stressz zavar

Bármikor, amikor a test rendkívüli stresszhelyzetbe kerül – például egy autóbaleset miatt –, megváltozhatnak a mentális képességek, és kialakulhat az emberben a poszttraumás stressz zavar. A traumatikus események miatt kialakuló poszttraumás stressz zavarban szenvedő betegek tünetei közt szerepelhet a baleset utáni vezetéstől való félelem, az ütközésre hasonlító hangoktól, képektől való idegenkedés, szorongás vagy akár rémálmok okozta alvásproblémák. A tünetek leküzdésében pszichológusok és terapeuták segíthetnek.

7. Csonttörés

A csonttörés nagyon gyakori sérülés egy komolyabb autóbaleset során, ritkán maradandók vagy életveszélyesek, de egyes töréseknél műtétre lehet szükség. A sérülés esetén az érintett testrész fájhat, elváltozhat, illetve mozgathatóvá válhat. Ha fennáll a sérült testrész működési zavara, netán a felület duzzadt, akkor valószínűsíteni lehet a csonttörést.

Ebben a videóban jól láthatjuk a röntgenfelvételeken, hogy néz ki a csonttörés

8. Belső vérzés

A nagy sebességű ütközések során nagyon gyakoriak az olyan súlyos sérülések, amelyek belső vérzést okoznak. Egy durva ütközéskor könnyen megsérülhetnek, leszakadhatnak a belső szervek. A belső vérzést ugyan szemmel nem lehet látni, mégis könnyen katasztrofális következményei lehetnek. Ha a sérült sápadt, kihűlt, akkor mindenképp gyanakodjunk belső vérzésre. A sérült fáradt, nyugtalan és aluszékony is lehet, a betegek gyakran számolnak be szapora pulzusról, illetve szédülésről is. Ha belső vérzésre gyanakszunk, azonnal hívjunk mentőt.

Minden balesethez hívjunk mentőt

Alapszabály, hogy egy balesetnél, amely személyi sérüléssel jár, mindig mentőt kell hívni. Egy kisebb koccanás után lehet, hogy a sérült jól érzi magát a helyszínen, de belső vérzése is lehet, amely pár óra múlva óriási problémát okozhat a sérültnek, a bírósági tárgyaláson pedig annak, aki nem hívott mentőt a balesethez.

Forrás: Natlawreview, Webbeteg, Kiemelt kép: Baleset Csepelen – Fotó: BudaPestkörnyéke/Gombkötő Krisztián