Idén már biztosan nem marad el a szilveszteri durrogtatás. A pirotechnikai eszközöket forgalmazók szerint tömve vannak a raktárak tűzijátékkal és petárdákkal. Az állatvédők minden év végén tiltakoznak a hangos eszközök használata ellen.

Lehet árusítani a pirotechnikai eszközöket

Idén szilveszterkor teljes mértékben szabadon lehet majd értékesíteni és felhasználni pirotechnikai eszközöket. Tavaly a koronavírus-járvány elleni egészségügyi védekezés részeként, a kormány döntése nyomán elmaradt az év végi szezon.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

4 napi engedélyezett az árusítás

„A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt árusítóhelyeken, jellemzően plázák, vagy nagy üzletek parkolóiban felállított konténerekben. Ez több mint hatszáz konténert jelent. Ezeket a rendőrség és a katasztrófavédelem is folyamatosan ellenőrzi” – mondta a Világgazdaságnak Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

600 helyen lehet kapni

Az egyik legnagyobb pirotechnikai eszközöket forgalmazó cég vezetője azt becsüli, hogy országszerte körülbelül 600 értékesítési ponton kaphatóak majd a tűzijátékok.

Több cég csődbe ment

A szakember szerint most jóval kevesebb helyen árusítják majd az eszközöket, ez egyrészt a pandémia következtében több cég is csődbe ment, másrészt sok pirotechnikus befejezte a tevékenységét. 

Drágulnak a tűzijátékok

Az árusok arra számítanak, hogy nagy lesz az év végi roham és a szilveszteri bulik egyik alapkelléke lesz a tűzijáték. A vásárlói kosár értékét egyelőre nehéz jósolni, mindenesetre a 2019-es árszinthez képest általánosságban 5 százalékos drágulásra számíthatnak a fogyasztók. 

Nem lesz áruhiány

Mivel tavaly tilos volt a tűzijátékok használata, a forgalmazók raktárai tömve vannak, így áruhiányra nem kell számítani.

Halálos sokk

Az állatvédők minden év végén tiltakoznak a tűzijáték és a petárdázás ellen. Arra hívják fel a figyelmet, hogy a pirotechnikai eszközök használatából fakadó hangok, akár halálos sokkot is okozhatnak a kutyáknál.

Szentendrén nem volt tűzijáték

2019 év végén Szentendre vezetősége nem rendezett szilveszteri tűzijátékot és a helyiektől azt  kérték, hogy mellőzzék a petárdázást.  „Figyeljünk házi kedvenceinkre, akiknek a szilveszteri hangoskodás nem buli” – írták a város hivatalos oldalán.

Tatán évek óta tilos

2018 őszén a város önkormányzata kiállt a vízimadarak védelem mellett és megalkotta azt a rendeletet, ami lehetőséget adott arra, hogy november 1. és február 28. között tiltva legyen a pirotechnikai eszközök használta Tata város területén. A rendelet elfogadása után vegyes volt a fogadtatás, viszont jóval többen voltak, akik támogatásukat fejezték ki.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI