Nagy erőkkel vonultak ki a mentők szerdán a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum egyik salgótarjáni szakképző intézményéhez. Az egyik oktató került életveszélyes állapotba, a kollégái kezdték meg az újraélesztését. Mentőhelikopter is érkezett a helyszínre.

Mentők érkeztek

Több mentőautó is érkezett a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum ( NVVSzC) Stromfeld Aurél Technikum épületéhez szerdán. Nem sokkal később az oktatási intézmény udvarán egy mentőhelikopter is leszállt, miközben az iskolába életmentés folyt.  A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Rosszul lett a tanár

Bozó János, a technikum igazgatója a nool.hu-nak azt mondta, az egyik kollégájuk lett rosszul és esett össze eszméletlenül az intézményben. „A tantestület tagjai egyből megkezdték az újraélesztést. Nem sokkal később két autóval kiérkeztek a mentők és folytatták az életmentést”.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Sikeresen újraélesztették

Az igazgató azt mondta, a mentőszolgálat munkatársai stabilizáltak a tanár állapotát, majd úgy döntöttek, hogy a nyíregyházi kórházba szállítják őt mentőhelikopterrel. Az esettel kapcsolatban az Országos Mentőszolgálat kommunikációs szervezője megerősítette, hogy bajtársai a helyszínről sikeres újraélesztést követően egy 60 év körüli férfit szállítottak légi úton kórházba.

Hirtelen szívleállás

A hirtelen szívmegállás egy azonnali életveszélyt jelentő kórkép, amely gyors és szakszerű beavatkozások hiányában – sőt ezek mellett is – a szív pumpafunkciójának és ezzel a vérkeringésnek a hirtelen megszűnését jelenti, aminek következtében megszűnik az életfontosságú szervek oxigénellátása.

A férfiaknál gyakoribb

A statisztikákból az látszik, hogy Magyarországon évente nagyságrendileg 26.000 érintettről beszélhetünk, ugyanakkor a betegek egy része gyors segítséggel megmenthető. A férfiak valamivel gyakrabban lesznek érintettek, és gyakoribb a hirtelen szívhalál a fiatal sportolóknál is, mint a teljes fiatal populációban.

Ez okozhatja

A hirtelen szívhalál leggyakoribb oka a kamrafibrilláció, magyarul kamraremegés, ami az élettel össze nem egyeztethető szívritmuszavar: azt jelenti, hogy a bal kamra izomzata kaotikusan, aprókat remegve húzódik össze, viszonylag nagy sebességgel. Ilyenkor nem tud a szív vért áramoltatni a szervek felé, ami oxigénhiányhoz, a szervek működésének leállásához vezet. Ez nem összetévesztendő a pitvarremegéssel (pitvarfibrilláció), ami önmagában nem jár eszméletvesztéssel, és önmagában nem összeegyeztethetetlen az élettel.

Kamrafibrilláció

Maga a kamrafibrilláció többek közt szívizominfarktus, tehát érelzáródás következtében alakulhat ki, de okozhatja súlyos anyagcserezavar is, például amikor a sportolók mozgás közben extrém mennyiségben vesztenek ionokat, így káliumot, magnéziumot és nátriumot. Az így kialakult ionhiány könnyen okozhat életveszélyes ritmuszavart egy kórosan megvastagodott szívizomban.  A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum ( NVVSzC) Stromfeld Aurél Technikum