Komoly lelkiismeret-furdalást okoz a drogbotrányba keveredett divattervezőnek, Herczeg Zoltánnak, hogy szégyent hozott a családjára. Ahogy fogalmazott, ő pár nap alatt szabadult, de a párja, az édesanyja és bátyja nem lett szabad. Ők sínylették meg legjobban a divatguru drogügyét.

180 nap után szabadult a börtönből

Az RTL Fókusz című műsora készített hosszabb riportot Herczeg Zoltánnal, amiről aztán a Blikk.hu írt, a drogbotránya miatt letartóztatásba került divattervezővel, akit tavaly októberben tartóztattak le kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt, majd április 20-án – pontosan 180 nap elteltével – szabadult. Jelenleg házi őrizetben, nyomkövetővel a lábán várja sorsának alakulását; csupán hétfőnként 9-11 óra között hagyhatja el belvárosi otthonát vásárlás vagy ügyintézés céljából. A fennmaradó időben a lakásában, a körfolyosón vagy a tetőn tartózkodhat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Édesanyjának lehajtott fejjel kell járnia

Herczeg elmondta, a legjobban a szülei és a barátnője miatt félt, hogy ők hogyan dolgozzák ezt fel. Maga miatt nem aggódott, mert pontosan tudta, hogy kibírja: „Édesanyámnak vidéken lehajtott fejjel kellett járnia, amikor kiderült, hogy az ő fia, akire borzalmasan büszke volt, bajba keveredett.” Nem mehetett kihúzott gerinccel, csak lehajtott fejjel, mert szégyellte magát, ahogyan én is. Amikor megtudta, hogy letartóztatják, a könnye is kicsordult, mert az édesanyjára és a párjára gondolt.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A párja sokáig reménykedett

Mariann többször is hitt benne, hogy kiengedik a rácsok mögül Herczeg Zoltánt, de ez nem egyszer hiúsult meg. A végén már akkor hitte el, hogy ebből valóság lesz, amikor igazán magához ölelheti. A divattervező abban reménykedett, hogy ha kapcsolatuk ezt is kibírja, akkor mindent ki fog bírni, és az egész életét Mariann mellett élheti le.

Megváltás volt számára, hogy a cellában is tudott dolgozni

A letartóztatása alatt az egyik nevelőtiszt a zárkájában hagyott egy tollat, ami megváltás volt számára. Egy füzetbe írni és rajzolni kezdett. Új ruhákat, úgynevezett börtönkollekciót tervezett, a ruhamárkájának szögesdrótos logót készített a zárkaszámával, órákon át rajzolt, verseket írt a szerelmének, illetve négyszáz oldalt írt tele a benti tapasztalatairól, érzéseiről.

Akkor már értékelte a szabadságot

A cellájában volt ideje gondolkodni, hol rontotta el. Szerencséjére a bezártság nem csak az elmélkedésben segített, hanem a drogtól is egyre messzebb sodorta. Az elvonulást lelki töltekezésre fordította.

Kemény világ van odabenn

A börtönben voltak gyilkosok, szexuális bűnözők, adócsalók, kemény bűnözők, de őt kiemelt helyen tartották fogva, egy tizenkét négyzetméteres zárkán osztozott két másik férfivel, akikkel jó viszonyt alakított ki, és – egyetlen atrocitást leszámítva – senki nem szólt be neki, nem bántották.

Egyszer az egyik őr csúnyán beszólt neki

„Amikor őrségváltás van, az új őrnek jelenteni kell, de én nem tudtam, mi az a jelentés. A nevelőtisztem elmondta, hogy a nevemet kell bemondani, a zárkalétszámot, és hogy van-e panasz. Az egyik őr így válaszolt: „Ki a k*rva anyját érdekli, hogy ki maga? Húzza meg magát, vagy nagy baj lesz!” Nem értettem, miért ezt kapom, ha jelenteni kell. Ez leütött, órákig dúltam-fúltam magamban, de nem szóltam vissza neki, mert az fogda. Ott leginkább kussolni volt jogunk, de én ezt elfogadtam, mert a rács rosszabbik oldalára kerültem, tudtam, hogy kuss a nevem. Nagyon naturális körülmények vannak, ülhetsz egész nap a semmi közepén…”

Sokat változott

Úgy érzi, sokat változott az utóbbi időben, megtanulta értékelni az életét, hiszen bent nem volt nagy a mozgástere. Mindössze kéthetente járhatott le a „spájzba” vásárolni, orvosi vizsgálatra mehetett, illetve napi egy órát sétálhatott.

„A szabadság egészen más színezetet kapott”

„Én azt sem tudtam eddig, milyen jó dolgom van itt kint. A szabadság egészen más színezetet kapott a rácsok mögött, egy tizenkét négyzetméteres zárkában, két emberrel összezárva. Nem is értem, miért nem éreztem szabadnak itt kint magam, a mikor kimehettem az ajtómon. Ott kezdődik a szabadság, hogy van kilincs az ajtódon belülről.”

A drog kikerült az életéből

Az egész ügy kivette a drogot az életéből. Nem is bánja, sőt hálás érte, hogy ez a számára tragédiának felérő eset egészen más irányba tolta az életét. Fejlődött, tapasztalt, és többnek érzi magát, mint féléve.

A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt fotó: Facebook/Herczeg Zoltán