A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei tavaly is számos ellenőrzést végeztek annak érdekében, hogy visszaszorítsák az illegális fakitermelést és -kereskedelmet. Mutatjuk a tavalyi adatokat!

Borsod az élen

A 2022-es vizsgálatok alapján Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye extrém magas kockázatúvá vált, de több további vármegye esetében is történt változás a hivatal tájékoztatása szerint. A Nébih folyamatosan figyeli a hazai fakitermeléseket és ellenőrzi a fakereskedelem alakulását, hogy ezzel megpróbálja visszaszorítani az illegális tevékenységeket. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Vannak trendek

A szervezet minden évben közzéteszi az ezzel kapcsolatban készített, vármegyékre lebontott elemzését. A hivatal immár hat év adatait vetette most össze, ami alapján bizonyos trendek is kirajzolódnak.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kockázati besorolás

Az egyes vármegyék és Budapest kockázati besorolását évente felülvizsgálják. Az elemzés tehát hatodik éve készül hasonló szisztémával, így az időközben keletkező új információk birtokában a kiértékelés módszere is finomodott.

Pest: nagyon magas kockázat

Borsod-Abaúj-Zemplén tavaly már extrém magas kockázatú vármegye lett, de az azt megelőző öt évben is nagyon magas kockázati besorolású volt. Nagyon magas kockázati besorolást kapott Pest vármegye, itt az elmúlt három évben nem változott jelentősen a kockázati pontszám.

A lista

A magas kockázati besorolású vármegyék közé tartozik Baranya, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Zala. Közepesen magas kockázati besorolású vármegye egyedül Bács-Kiskun volt.

A közepesek

A Nébih a közepes kockázati besorolású vármegyék közé sorolta Budapestet, valamint Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyét.

Alacsonyan közepes

Az alacsonyan közepes kockázatú vármegyék közé került be Csongrád-Csanád, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Vas, valamint Veszprém vármegye.

A legjobb

Végül a legjobb, magyarán az alacsony kockázati besorolású vármegye kategóriában egyetlen nyertest hirdettek: ez pedig Békés vármegye. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Az illegális kereskedelmet figyelik

A hivatal is rámutat, hogy a falopások felderítése a rendőrség feladata, ők az illegális kereskedelmet figyelik. Egyébként uniós szintű a törekvés, hogy utóbbit visszaszorítsák. Ezzel ugyanis csökkenteni lehetne az erdőirtásokat, végtére pedig a klímaváltozást is mérsékelni lehetne.

Több mint félezer eljárás

A témában cikket közlő HelloVidék azt is írta, hogy a Nébih felügyelői tavaly 518 eljárást indítottak, és a megelőző jellegű hirdetés-ellenőrzések során 8521 jogszerűtlen hirdetést töröltettek. Az összes kirótt bírság értéke meghaladta a 63 millió forintot.

Kiemelt kép: illusztráció