Egy emberként fogtak össze a gyöngyöstarjániak, hogy segítsenek a tragikus árvíz károsultjain és áldozatain. Ki lapáttal, ki élelmiszerrel, ki ingyen ebéddel szállt be.

Ketten haltak meg

Ahogy írtunk róla, a lecsapó vihar nyomán kialakuló áradások több települést is letaroltak: a víz elöntötte a lakóházakat, az utcákat, volt, ahol kocsikat is magával sodort. Azonban a legnagyobb tragédia a Heves vármegyei Gyöngyöstarjánt érte: itt ugyanis a súlyos anyagi károk mellett két ember életét vesztette az árvízben. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Így történt a tragédia

Az egyik áldozat, a háromgyermekes családapa, B. Gergely volt, akit segédkezés közben sodort el az ár, egyenesen egy végeláthatatlan pincerendszerbe; míg a másik ember, aki életét vesztette, a kétgyermekes családanya, Szőke Zsuzsanna volt. A 45 éves gyöngyösi asszony a helyi bányában munkálkodott mázsálóként, mikor a vihar lecsapott a bánya területére.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kikötözték magukat

Bár kollégáival együtt kikötözték magukat a sodrás ellen, Zsuzsanna kioldotta magát, hogy kint rekedt kutyusát, Mira vizslát is beemelje a házba. Ez a mozdulat azonban végzetesnek bizonyult, ugyanis Zsuzsanna, bár a kutyát megmentette, ő már nem tudta megtartani magát, és elragadta az ár.

Káosz

A településen az áradás után eluralkodott a káosz: amerre a szem ellátott, összetört autókat, sáros utcákat, gumicsizmás és szivattyúzó embereket lehetett csak látni. Sokaknak még az otthonát is el kellett hagynia, miután a patakhoz közeli házakat elöntötte a víz. Aki élt és mozgott, összeszedte szerszámait, és kézi vagy gépi erővel, de rohant segíteni – írja a Bors.

Mindenki segített

A civileken és a rendvédelmi szervek dolgozóin kívül mások is beszálltak: boltosok, élelmiszerüzletek, hivatali dolgozók és polgárőrök is megfeszített erővel dolgoztak. „Aki segíteni jött ma, annak nem kell fizetnie. Ez a legkevesebb, amit tehetünk” – mondta a helyi kocsma tulaja.

Eszközökkel segítettek

Más az eltakarításba szállt be. „Minket nem érintett az árvíz, szerencsések voltunk, de tudjuk, hogy mások nem voltak azok. Így fogtuk, amink volt, és megyünk segíteni” – mondta egy lapáttal és talicskákkal felszerelkezett társaság.

Hálás a polgármester

A község vezetői meghatódtak a példátlan összefogáson, és írásban mondtak köszönetet mindenkinek: „A villámárvíz okozta katasztrófa örökre beleég az emlékeinkbe, ahogyan ezzel együtt a következő napokban tapasztalt lenyűgöző összefogás is.”

Környékekbeliek egyből ottvoltak

„Hihetetlenül gyorsan nyújtottak segítő kezet a helyi lakosokon kívül a környező települések polgármesterei, Önkéntes Tűzoltó Egyesületei, lakosai és vállalkozásai”- írták egy posztban.

Teljes erővel

„Csütörtök délutántól éjjelig 80 fő, pénteken 175 fő, szombaton 154 fő segítő volt jelen az árvíz által elöntött területeken. A nehéz fizikai munkát végtelen elszántsággal végezték, mindenki teljes erővel, fáradhatatlanul, reggeltől estig azon dolgozott, hogy minél előbb eltakarításra kerüljenek a tragédia nyomai” – szögezték le.

Mindent megköszönnek

„Ezúton is szeretnék mindenkinek köszönetet mondani az áradás utáni helyreállítási munkálatokban nyújtott segítségért. A segítők, felajánlók jelesre vizsgáztak emberségből, kitartásból; hálásak vagyunk, hogy időt és energiát áldoztak a település lakóinak megsegítésére” – hálálkodtak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Villámárvíz – Forrás: Facebook