Az alkoholista férfi alig várta, hogy lányuk elutazzon a húsvéti ünnepekre 1968 tavaszán. Egy csapással végzett az asszonnyal, aztán flegmán tagadott. A bizonyítékok hatására végül megtört. Újranyitottuk egy megrázó ügy aktáját abból a korból, amikor még volt halálos ítélet Magyarországon.

Üres a lakás

A fiatal lány húsvét után vidékről tért haza Budapestre a 13. kerületi lakásukba, de nagy meglepetésére sem az apját, sem az anyját nem találta otthon. Mivel a szomszédok sem tudtak semmit és a szülei estig sem érkeztek haza, bejelentette az eltűnésüket a kerületi kapitányságon. A lány elmondta, hogy a lakásban furcsa változások történtek. Sehol sem találta például a konyhai szőnyeget borító nejlontakarót. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Gyanús volt a férj

Amikor a rendőrök megérkeztek az újpesti rakparton lévő ház 66. számú lakásához, a lány már otthon volt. De ami még őt is meglepte, hogy amikor hazaért, az apját is otthon találta. Hiába kérdezősködött azonban az anyja holléte felől, az apa csak a vállát vonogatta, aztán újra elment otthonról. Őt Korompatics Gézának hívták, és a szomszédok szerint az ünnepek alatt igencsak gyanús dolgokat tett.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Részeges, börtönviselt

A lakók több esetben látták, amint a szemetesvödörrel a kezében többször megfordult a lakás és a pár méterre levő Duna rakpartja között. Az asszonyt viszont senki sem látta ebben az időben. Az 59 éves Géza neve ráadásul a rendőröknek sem volt ismeretlen, miután a részeges, balhézós férfi korábban már éveket töltött börtönben különféle bűncselekmények elkövetése miatt. Arra is fény derült, hogy az élettársak között már évek óta rossz volt a viszony, az asszony nem is állt már szóba a férfivel.

Nyomok mindenhol

Miközben megpróbálták megtalálni Gézát, a bűnügyi technikusok átvizsgálták a lakást, ahol már első látásra sem stimmelt valami. Látszott, hogy valaki alaposan kitakarított, de így is nyomokat hagyott. Felforgatták a szenesládát is. A szén alatt piszkavasra bukkantak, és a láda eresztékeiben szintén gyanús szennyeződés volt. Éppen úgy, mint az éléskamrában talált két baltán, amelyek élén ráadásul barna színű hosszú hajszálakat is találtak.

A tettest a kocsmában kellett keresni

A konyhai szőnyeg vizsgálata viszont teljesen eredménytelenül végződött. Ezen semmit sem találtak, de éppen ez volt a gyanús, hiszen ezt fedte korábban az a nejlontakaró, amelyik eltűnt a lakásból, és ami a lánynak is feltűnt. Késő este előkerült a családfő, Korompatics Géza is. Egy kocsmában akadtak rá, de olyan részeg volt, hogy csak másnap tudták megkezdeni a kihallgatását.

Jelek a csatornában

Géza először flegmán viselkedett a rendőrökkel. Azt mondta, összevesztek az asszonnyal, akit orrba vágott, mire a nő se szó, se beszéd elment otthonról. A nyomozás adatai azonban egyre inkább arra engedtek következtetni, hogy Korompatics Géza megölte élettársát, aztán eltüntette. A konyhai tűzhely hamujában aztán apró csontokat, míg a közeli csatornában testrészeket találtak. Korompatics ezeknek a bizonyítékoknak a hatására megtört.

A gyilkosság után nagytakarításba kezdett, de hiába

Elmondta, hogy régóta készült a bűncselekményre, és mivel a lánya vidéken töltötte a húsvéti ünnepeket, úgy érezte, elérkezett az idő. Baltával végzett áldozatával, akit hátulról egy ütéssel terített le. A holttest egy részét a szemetesvödörbe rejtve a Dunába hordta. Később igyekezett teljesen eltüntetni a nyomokat: felsúrolta a konyhát, megtisztította az eszközöket, és eldobta a szőnyeget borító nejlont.

Kirabolta az asszonyt

Miután Korompatics Géza még pénzt is rabolt élettársától, a bíróság előre kitervelt, aljas indokból és nyereségvágyból elkövetett emberölésért halálra ítélte. Az ítéletet a Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta, az Elnöki Tanács pedig elutasította az elítélt kegyelmi kérvényét. Korompatics Gézát 1969. december 6-án kivégezték Budapesten.

Feleségét intézte el a tanár

Korompaticcsal kapcsolatban nem túloztak az újságok, amikor az azt megelőző évek legdöbbenetesebb tetteseként hivatkoztak rá. Azelőtt a hatvanas évek elején volt utoljára hasonló gyilkosság Budapesten. Akkor egy Szabári János nevű tanár próbálta meg így leplezni felesége megölését a Normafa utcában. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Két halálos ítélet

Pusztán érdekesség és véletlen egybeesés, hogy azokban a napokban, amelyen a Korompaticcsal szemben hozott ítélet jogerőre emelkedett, Egerben hoztak egy másik halálos ítéletet is, amely akkor nem volt jogerős. Akkor még senki sem tudta, hogy egy máig emlegetett jogtörténeti eset kerekedik belőle. A karácsondi gyilkosságról, a háromszor is halálra ítélt, majd végül felmentett Ebneth Simonról részletesen is beszámolunk majd itt a Kékvillogó.hu hírportálon. Ha már most szeretnél ilyen Újranyitott aktát olvasni, akkor kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu/Kékvillogó.hu-grafika