Ismert orvosok nevével élnek vissza és hirdetnek gyógyhatásúnak mondott szereket ismeretlenek vásárlásra és fogyasztásra buzdítva az embereket – közölte a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) csütörtökön az MTI-vel.

Vizsgálat indult

A közlemény szerint az NVSZ vizsgálatot folytat olyan ügyekben, amelyekben ismert orvosok nevével visszaélve olyan szereket hirdetnek, melyek Magyarországon hivatalosan nem engedélyezettek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Álinterjú készült

Kincses Gyulával, a Magyar Orvosi Kamara elnökével készített álinterjút tett közzé az interneten egy külföldön bejegyzett cég, melyben az orvos egy hivatalosan nem bejegyzett, vérnyomáspanaszok kezelésére szolgáló készítmény jótékony hatásairól beszélt.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A kamara elnökének a nevét is felhasználták

Álmos Péternek, a kamara alelnökének nevével és fotójával is visszaéltek, amikor egy működő internetes portálhoz megtévesztően hasonló weboldalon reklámoztak egy olyan készítményt, amely a magas vérnyomás megszüntetését és az „erek megtisztítását” ígéri.

Kamu minden ilyen reklám

A közlemény szerint a MOK továbbra is hangsúlyozza, hogy a tisztségviselőik semmilyen – sem legális, sem illegális – gyógyszert nem reklámoznak. Az összes ilyen hirdetés, információ hamis, valótlan.

Acsády György nevét is felhasználták

Hasonló módon tettek közzé egy álhírt a neten Acsády György, a Semmelweis Egyetem érsebész professzora nevével és fényképével illusztrálva.

Cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszert is árultak

Az ő nevével tévesen egy cukorbetegség kezelésére szolgáló, hivatalosan nem bejegyzett készítményt reklámoznak, annak ellenére, hogy cukorbetegség gyógyításával ő soha nem foglalkozott.

Külföldi szerverről támadnak a csalók

Mindhárom esetben egy külföldi szerveren működtetett oldalon reklámozzák a készítményt, majd a megrendelőt telefonon próbálják minél nagyobb kiszerelés megrendelésére rávenni.

Nem engedélyezett gyógyszerekről van szó

Az NVSZ felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a készítmények Magyarországon nem bevizsgáltak, nem engedélyezettek, így nem lehet tudni, hogy milyen hatással rendelkeznek.

Az egészségét kockáztatja

Emiatt az, aki ezeket a „gyógyszereket” megveszi és beszedi, az egészségét kockáztatja.

Patikában nem elérhető gyógyszerekről van szó

Hangsúlyozták, hogy az orvosok nem reklámoznak gyógyszereket, és az is gyanús lehet, hogy ezek a készítmények patikában nem elérhetőek, kizárólag interneten rendelhetők.

A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt fotó: Illusztráció