A nyomozás megkezdése azt jelenti, hogy bűncselekmény gyanúja merült fel.

Méltatlan körülmények

Ahogy arról a BudapestKörnyéke.hu beszámolt még vasárnap, megszüntették a Péterfy Sándor utcai kórház boncmesterének és boncsegédjének munkaviszonyát. Az intézmény patológiáján két, a halottak nyilvántartására szolgáló könyvben nem jegyzett, méltatlan körülmények között tárolt holttestet találtak.

Belső vizsgálatot indítottak

A kórház megbízott vezetője a szakmai szabálytalanság körülményeinek teljes körű tisztázása érdekében belső vizsgálatot rendelt el és bejelentést tett a rendőrségen. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nyomoz a rendőrség

Az ORFK kommunikációs szolgálata most azt közölte, hogy az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen.

Bűncselekmény gyanúja

Az eljárásról – a nyomozás érdekeire tekintettel – a rendőrség bővebb tájékoztatást nem adott. A nyomozás mindenesetre azt jelenti, hogy bűncselekmény gyanúja merülhetett fel – írja a Magyar Nemzet.

Tiltott (test)felhasználás?

A lapnál rámutatnak: kérdés, hogy az elbocsátott boncmesternek és ugyancsak elbocsátott boncsegédjének van-e köze a bűncselekményhez, és ha igen, milyen mértékben. Mivel holttestekről van szó, akár emberi test tiltott felhasználása is szóba jöhetett.

Három év jár érte

A törvény szerint, aki emberi gént, sejtet, ivarsejtet, embriót, szervet, szövetet, halott testét, annak részét, illetve halott magzatot jogellenesen megszerez, vagyoni haszonszerzés végett forgalomba hoz, azzal kereskedik, bűntettnek minősül, és alapesetben három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki az elkövetőre.

Vagy akár több is

Minősített esetben azonban egy-öt év, ha egészségügyi szolgáltató alkalmazottja a foglalkozása körében követi el. Illetve kettő-nyolc év, ha a boncmester és segédje bűnszövetségben, üzletszerűen, 18 év alatti személy sérelmére követi el.

Ezekre terjed ki a nyomozás

A nyomozásnak tisztáznia kell, hogy kik voltak és hány éves korban haltak meg azok, akiknek megtalálták a holttestüket. Az igazságügyi patológiai szakértőnek meg kell állapítania, hogy a két holttestből vettek-e ki szerveket, testrészeket, illetve azt is meg kell állapítania, hogy miben haltak meg, felmerülhet-e az emberölés gyanúja.

Leltárban nem szereplő holttestek

Arra is választ kell kapniuk a nyomozóknak és a kórház belső vizsgálatának egyaránt, hogyan fordulhat elő, hogy egy patológián leltárban nem szereplő holttestek heverhetnek. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: a Péterfy Sándor utcai Kórház. Fotó: MTI