Egyelőre nem tudni, hogy mitől kapott léket a hatalmas jármű. Teljesen elnyelte a folyó, a kiemelését a jövő hétre tervezik. Az biztos, hogy gigantikus költségekkel fog járni.

Itt történt a baleset

Elsüllyedt egy több tonnás magyar teherhajó a Duna németországi szakaszán péntek délután. A 85 méter hosszú monstrum teljesen a víz alá került – hangzott el a Tv2 Tények című műsorában.

A történtek oka nem ismert

Még a teteje sem látszik ki, teljesen ellepte a víz azt a magyar teherhajót, ami péntek délután süllyedt el a Dunában a németországi Regensburg közelében. Vasércet szállított, amikor egyelőre még nem tudni miért, de megfeneklett a zsilipmedencében.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kórházba került a legénység

Rengeteg tűzoltó és mentőautó érkezett a helyszínre. A teherhajón két magyar férfi volt, a 61 éves kapitány és a 64 éves kormányos egy gumicsónak segítségével tudott kijutni a partra, még időben el tudták hagyni a süllyedő teherhajót, a mentők kihűlés miatt vitték őket kórházba.

Nem szállított veszélyes árut

A két férfi még ki tudott úszni a partra. Az elsüllyedt teherhajó teljesen elmerült a 11 méteres zsilipmedencében. A baleset oka egyelőre tisztázatlan, a hajó egyébként vasércet szállított, ami nem veszélyes áru – mondta a helyi tűzoltók szóvivője. Az olajfolt jól látható volt a vízen, miután elsüllyedt.

Tetemes költségek várhatóak

Szabó Gyula igazságügyi szakértő szerint azonban mindez nem veszélyes a környezetre. Hozzátette, a kár több millió forint, sőt a teherhajó kiemelése is nagyon drága lesz. A csatorna kereste az esettel kapcsolatban az érintett hajótársaságot is.

Jövő héten lesz a kárfelmérés

Válaszukban azt írták, hogy a zsilipet teljesen lezárták, a kármentési munkálatok pedig jelenleg is tartanak. Szakértőket küldtek a helyszínre, ők tudják majd meghatározni, hogy pontosan mekkora kár keletkezett

Elképesztő pénzeket emészhet el a kiemelés

Az Index a stuttgarter-nachrichten.de információira hivatkozva azt írja, hatalmas a kár. Az első becslések alapján hatszámjegyű összegről van szó euróban, míg a teherhajó kiemelése – amelyet a jövő hétre terveznek – és a zsiliptisztítás miatt milliós költséggel kell számolni.

A rendőrök is vizsgálódnak

Ugyanakkor a portált a helyi rendőrség illetékese arról tájékoztatta, hogy az Achim nevű hajó Regensburg felől haladt Passau irányába, amikor Geislingen településnél eddig tisztázatlan okokból elsüllyedt.

A csatorna összeállítása itt tekinthető meg

(CIkkünk nyitóképe illusztráció, forrás: Pixabay.)