Hajós István azt mondta, ha betartják az alapszabályokat, akkor elkerülhető lett volna a borzasztó eset – csak úgy, mint ha szigorúbb feltételekhez kötik a fegyvertartást. Véleménye szerint a fegyver olyan, mint a drog.

A jogalkotónak kellene lépnie?

Valószínűleg a baleset megelőzhető lett volna, ha még szigorúbb feltlételekhez kötik agumilövedékes fegyverek tartását – jelentette ki egy pénteki közleményben a Bastion Group ügyvezetője.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Állítólag próbálgatta, amikro elsült

Hajós István azt követően szólalt meg, hogy – mint korábban mi is beszámoltunk róla – egy 16 éves fiú kedden véletlenül fejbelőtte magát egy gumilövedékes fegyverrel 7. kerületi otthonukban. Noha túlélte az esetet, de életveszélyes állapotban szállították kórházba. A fiú állítólag az otthonában próbálgatta a fegyvert a barátja társaságában, amikor elsült.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem egyszerű éles fegyvert szerezni

A biztonsági szakértő azt mondta, ha a jogi értelmezést nézzük, akkor lőfegyvernek minősül: a tűzfegyver valamint az a légfegyver, amelyből 7,5 Joul-nál nagyobb csőtorkolati energiájú, szilárd anyagú lövedék lőhető ki. Az úgynevezett éles fegyverekhez hozzájutni még illegálisan is nagyon nehéz, legálisan pedig nagyon komoly szabályoknak kell megfelelni.

Gumilövedékest bárki vehet

„Az adott ügyben egy úgynevezett gumilövedékes önvédelmi fegyver sült el, amely a gáz-riasztó fegyverek »csoportjába« tartozik, leegyszerűsítve a szabályozást. Ilyen pisztolyt (majdnem) bárki vásárolhat, aki magyar állampolgár, betöltötte 18. életévét és nincsenek korlátozva ezirányú jogai. Hivatalos fegyverboltokban vásárolható meg és ezek a fegyverek biztonsági tanúsítvánnyal is rendelkeznek” – magyarázta.

Csak szétszerelve lehet az utcán szállítani

A gumilövedékes fegyverek az utcán nem hordhatók éles állapotban még fegyvertokban sem. Azaz nem lehetnek övre erősítve és összeszerelt, betöltött, úgynevezett tűzkész állapotban. Csak szétszerelt állapotban szállíthatók, még az autóban is.

Otthon is vigyázni kell vele

Otthon azonban önvédelmi céllal lehet tűzkész (betöltött) állapotban a fegyver, de itt is gondoskodni kell róla, hogy illetéktelen vagy főleg kiskorú személy ne férjen hozzá, ne tudja használni, hogy magában vagy másban akarva vagy akaratlanul kárt tegyen, de ez a része már a gondatlanság jogi körét boncolgatja – tette hozzá Hajós István.

Így kell fegyvert nézegetni

Azt hangoztatta, mivel nem voltunk a helyszínen, ezért egyelőre csak atlálgatni lehet, hogy mi történhetett. Nyomatékosította, ha az alapszabályokat betartjuk, akkor elkerülhetőek a balesetek. Lőfegyvert mindig üres tárral nézegetünk, ellenőrizzük a forgó tárat, hagyományas tárak esetén pedig a lőfegyver csövét is, hiszen abban is lehet lőszer – fejtegette.

Ezeket a szabályokat kellett volna betartani

Nyomatékosította, fegyvert soha nem fogunk másik emberre és magunkra sem, még üresnek vélt tárral sem, mindig a föld irányában tartjuk és az ujjunkat nem helyezzük az elsütő billentyűre (ravaszra). Azt gondolom, ha ezeket a szabályokat betartották volna, akkor nem történhetett volna meg egy ilyen szörnyű baleset – vélekedett.

Szigorúbb szabályok kellenek

Elképzelni sem tudom miért tehette a saját fejéhez a fiatalember a fegyvert, ha nem volt öngyilkossági szándéka, akkor valamilyen játékot játszhattak, ami balul sült el. Persze ezek csak feltételezések” – mondta Hajós István, aki úgy véli, megelőzhető lett volna ez a szörnyű baleset, ha még szigorúbb feltételekhez kötik a gumilövedékes fegyverek tartását.

Olyan mint a drog

„Én a fegyvervásárlást egy alaptanfolyam elvégzéséhez kötném. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni, egy nap alatt egy lőtéren egy szakoktató meg tudná tanítani az alapvető biztonsági előírásokat, amely jelentősen csökkenthetné a balesetek számát. Ahogy szoktam mondani a fegyver az fegyver, olyan, mint a drog” – érvelt.

Akár halálos is lehet

Példaként hozta fel, hogy Hollandiában legális a marihuána, de attól az egy drog, vigyázni kell vele. Pont ilyenek a fegyverek, attól, hogy „csak” gumilövedékes vigyázni kell vele, hiszen ahogy a jelen esetből is láthatjuk súlyos sérülést okozhat, sőt szélsőséges esetben akár halálos kimenetelű is lehet egy ilyen baleset. Örüljünk, hogy jelen esetben minden bizonnyal felépül a fiatalember, ezúton is kívánunk neki mielőbbi gyógyulást” – zárta mondanivalóját, Hajós István biztonsági szakértő.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünk illusztráció.)