Szinte már nem múlik el nap anélkül, hogy ne történne valami durvaság a gödöllői HÉV-en. Az eseményekről szinte azonnal tájékozódhatunk, hiszen a magukat veszélyben érző utasok sokszor már a vonaton vagy a leszállás után megosztják egymással tapasztalataikat a közösségi oldalakon. Legutóbb egy ismeretlen pénzt kért az egyik utastól, majd azt mondta, valakit ledob a járatról, aztán felnyitotta a HÉV padlóján lévő fedelet.

Menet közben nyitották fel a HÉV padlóját

„Most épp dohányoznak a gödöllői HÉV-en. A hét elején egy hasonló figura előbb pénzt kért tőlem, majd azt mondta, valakit ledob, majd felnyitotta a HÉV padlóján lévő fedelet. Láttam a működő hengereket menet közben. Azután egy másikat is kinyitott. Szerencsére nem dobott le senkit, de mindenki megrökönyödött. Úgy látszik, a HÉV torvényen kívül áll. Hová lettek a polgárőrök?” – olvashattuk egy bejegyzésben Kerepes egyik Facebook-csoportjában. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

„Tesztelik, meddig mehetnek el”

A feltett kérdések komoly vitát generáltak és az érintettek nem csak a tapasztalataikat osztották meg egymással, hanem a megoldás módjairól is beszélgettek. „Ezek az emberek általában többen vannak, és nagyon hangosak. Elég félelmetes velük utazni. Ha egy ember rájuk szól, azt megtámadják. Szerintem ezek bátorságpróbák. Azt tesztelik, meddig mehetnek el. Szerintem hivatalos szerv dolga lenne. Polgári személy nem nyúlhat hozzájuk, nincs hatáskörünk intézkedésre, se védelmünk, ha beleavatkoznánk, és agyonvernének” – írta egy kommentelő.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem tudnak mindenhol ott lenni

„Sajnos nem tudunk mindenütt és mindig ott lenni, illetve erőforrásaink nagy részét Kerepes köti le. Igyekszünk minél többet HÉV-ezni, de ez túlmutat már rajtunk. Valamint szükségünk lenne új önkéntesekre a helyi lakosok közül a feladathoz – fogalmazott az Új Kerepesi Polgárőrség a történtek kapcsán.

Hol vannak a biztonsági emberek?

„A polgárőrség helyett a MÁV-ot kéne számon kérni, hol is vannak a fizetett biztonsági emberek. A polgárőrök továbbra is ingyen, szabadidejükben látják el feladatukat. Ráadásul a HÉV vonala nem is tartozna feladataik közé, mivel az a MÁV tulajdon. Olykor besegítenek, de ez nem azt jelenti, hogy az ő dolguk az ottani rendfenntartás” – reagált egy helyi lakos. „Arról nem is beszélve, hogy az utazók a MÁV-nak fizetik ki a jegyet és a bérletet, nem a polgárőrségnek” – tette hozzá valaki.

Vészfék

„Máskor ilyen esetben azonnal meg kell húzni a vészféket. Egyébként bármilyen atrocitás esetén, ami az utasok testi épségét veszélyezteti, azonnal vészfék. Ennek biztosan nyoma marad (jelentés, rendőrség, mi miatt történt). Csak ezzel lehetne kieszközölni, hogy tegyenek is valamit a biztonságért. Ha naponta ismétlődik, talán történik valami” – érkezett az újabb ötlet.

Érdemes hívni a 112-t

„Javaslom, hogy minden ilyen esetben hívjuk a 112-t, mert annak nyoma van, még ha nem is érnek ki időben. Nekem amúgy pozitív tapasztalatom van: Zsófialigetnél csinálták a cirkuszt a drogosok, hívtam a 112-t és 5 percen belül kint voltak egy kisbusszal, és az összes gyanús arcot igazoltatás alá vonták a megállónál. Érdemes ilyenkor a telefonba mondani, hogy félelmet keltő a viselkedésük, mert az már garázdaságnak minősül” – fogalmazott egy hozzászóló.

„Életveszély”

„Már ott tartunk, hogy minden járatra, minden vagonba kellene egy-egy őr. Persze ez kivitelezhetetlen, ugyanúgy, mint minden megállóba őröket rakni. Életveszély már ezen a vonalon tömegközlekedni a nap bármely szakában” – zárta gondolatait egy elkeseredett utas.

Megsebesítettek egy férfit az Örs vezér terén

A BudaPestkörnyéke.hu adott hírt arról, hogy péntek este éles eszközzel sebesítettek meg egy férfit az Örs vezér téri HÉV-állomáson. A rendszeres utazók megelégelték a H8-as HÉV vonalán történő incidenseket és nyílt levélben kérdezték meg a MÁV-HÉV Zrt-t, mit milyen intézkedéseket terveznek a durvaságok felszámolására. Kerepes polgármestere ugyancsak kinyilvánította, hogy elvárja a nyugodt, békés utazás biztosítását.

„Nem ezért fizetünk”

„Bizonyára számtalan jelzést kaptak a H8-as hév vonalán történő incidensekről. (Drogosok, részegek, hajléktalanok stb. és a lista végtelen.) Bizonyára azt is tudják, hogy épp most (2023.07.14 esti órákban) az Örs vezér téri állomáson megkéseltek egy embert. Én mint 100+kg-os férfiember, úgy gondolom, megbirkózom ezekkel az extrákkal, melyek az Önök vonatain és peronjain rám várnak. Bár hozzáteszem, nem ezért fizetek Önöknek” – írta egy férfi a közösségi oldalon. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció