Már nincs érvényben a bizonyítékot szolgáltatóknak jutalmat ajánló alföldi város rendelete, mert hatályon kívül helyezte a település közgyűlése a pénteki ülésén.

A hódmezővásárhelyi közgyűlés Márki-Zay Péter polgármestert (Mindenki Magyarországa Mozgalom – Tiszta Vásárhelyért Egyesület) támogató többsége június 25-én fogadta el a jogszabályt, amely alapján az önkormányzat jutalmat fizetne azoknak, akik egyes helyi bűncselekményekről bizonyítékokat szolgáltatnak, ha azok alapján jogerős elmarasztaló döntés születik – olvasható MTI közleményében.

A jogszabály bevezetésekor elhíresült, ám törvényességi aggályok is felmerültek vele kapcsolatosan.

A megyei kormányhivatal törvényességi észrevételt tett és felszólította a polgármestert, helyezzék hatályon kívül a rendeletet. A kormányhivatal szerint a rendelet egyebek mellett sérti a jogbiztonság és a személyes adatok védelmének alaptörvényben foglalt elvét, ellentétes a bűnüldözés garanciális jellegű törvényi előírásaival, a polgármester pedig nem jogosult bizonyítékok gyűjtésére, értékelésére, kezelésére.

Tatár Zoltán jegyző a közgyűlés pénteki ülésén – amelyen Márki-Zay Péter nem vett részt – elmondta, a kormányhivatal a rendelet hatályon kívül helyezésére 30 napos határidőt szabott meg. Annak érdekében, hogy “minden alkotmányossági aggálytól mentes tervezet” kerülhessen a közgyűlés elé, a jogszabályt hatályon kívül helyezték, a módosított változatot pedig a tervek szerint szeptemberben tárgyalják meg újra.

Cseri Tamás (Fidesz) a vitában úgy fogalmazott, hogy a rendelet teljesen értelmetlen is, és a magyar történelem gyászos korszakait idézi fel. A képviselő szerint a kérdéses jogszabályt nem érdemes “toldozgatni-foltozgatni”, teljesen el kell felejteni – jelentette ki.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Kékfény.com