Egy traktor hátsó szélvédőjéből származó üvegszilánkok miatt halhatott meg egy 33 éves motoros tavaly Mátészalkától nem messze. A férfi motorja megcsúszott az úton, ezután egy betonkerítésnek ütközött. A családapa hiába viselt speciális ruházatot, a helyszínen meghalt.

Motorral tartott haza

2021 nyarán egy 33 éves férfi motorjával a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalka felé tartott. A Tivadart jelző táblánál halálos balesetet szenvedett: motorjával megcsúszott, elvesztette az uralmat a jármű felett és felborult. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Egy betonoszlopnak csapódott

Először egy betonoszlopnak, majd egy mély, betonnal szegélyezett árokba csapódott. Annak ellenére, hogy a fiatal férfin volt bukósisak, védőfelszerelés, azonnal meghalt. Életét nem tudták megmenteni. Petyát élettársa és másfél éves kisfia mai napig gyászolja.

Üvegtörmeléket találtak a helyszínelők

A mögötte közlekedő személygépkocsi vezetőjének elmondása szerint a motoros hirtelen elkezdett kacsázni, majd jött a becsapódás. A helyszínelők később apró, gyémántszerű üvegtörmelék lettek figyelmesek, ami a motorból nem származhatott.

Egy traktoros ment arra

Később kiderült, a baleset előtt egy órával, egy traktoros Gulács határában épp befejezte a mezőgazdasági munkát, majd hazaindult a szántóföldtől öt kilométerre lévő otthonába.

Széttört a hátsó szélvédője

Felhajtott a főútra, ahol kis idő elteltével azt tapasztalta, hogy a traktor hátsó szélvédője berobbant, ezernyi apró darabra tört szét, mintegy 12 méter hosszúságban beterítve az úttest jobb oldali sávját, illetve a vezetőfülkét is. Ez a motoros baleset helyszínétől körülbelül másfél kilométerre történt.

Nem ellenőrizte a helyszínt

László, a későbbi vádlott megállt a traktorral, vissza is tolatott a helyszínre, de nem szállt ki a járműből, csupán onnan ellenőrizte a történteket, majd hazatért. A KRESZ szerint kötelessége lett volna az úttestre került üvegtörmeléket feltakarítani, de legalább megfelelő jelzéssel tájékoztatni a többi közlekedőt a veszélyről.

Mulasztott a traktoros

„Mindezt a vádlott elmulasztotta, noha tisztában volt vele, hogy balesetveszélyes helyzetet idézett elő” – állapította meg a vádiratban az ügyész.

Az üvegtörmelékek miatt borult fel

Ezután a motoros több mint egy óra elteltével motorozott ugyanezen az útszakaszon 82 km/h sebességgel. Ahogy az üvegtörmelékhez érkezett, vészfékezett a motorral, de közben elvesztette a stabilitását, nem tudta kikerülni az üvegcserepeket, a járművel felborult.

A speciális ruha sem védte meg

Az irányíthatatlanná vált motorkerékpár előbb az úttesten csúszott, majd nekiütközött egy betonozott kapubejárónak, a motoros pedig a vízelvezető árok kibetonozott aljára zuhant. Hiába viselt bukósisakot és speciális motoros öltözéket, olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

Megszólalt a traktoros

A traktoros a Frissmedia.hu-nak azt mondta, érthetetlen, hogy ebben az ügyben ő a vádlott. Mint mondja, traktorjának a szélvédője a motoros balesettől jóval távolabb, több, mint egy kilométerre robbant be. A törmelék jelentős része a traktor belsejébe hullott. Az igaz, hogy visszatolatott – mondja László, de nem látott törmeléket.

A szakértő véleménye

Az ügyészség ezzel szemben azt állítja, hogy a törmelék darabjai a traktor összetört szélvédőjének a maradványai. Az esethez ezért anyagszakértőt rendeltek. Feladata az volt, hogy a lefoglalt, traktorban talált törmeléket hasonlítsa össze a baleset helyszínén talált anyagmaradvánnyal. A szakértő megállapítása a vád szempontjából perdöntő, egy gyártásból származik mindkét anyagminta.

Felfüggesztett fogházat kért az ügyészség

Az ügyészség azt indítványozta a vádiratban, hogy a bűncselekmény elkövetését tagadó vádlottat a bíróság felfüggesztett fogházbüntetésre, továbbá pénzbüntetésre ítélje, valamint tiltsa el a közúti járművezetéstől. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: helyszínelés a baleset után – Forrás: ugyeszseg.hu