A szerencsétlenül járt matrózra a saját hajójának a kapitánya tolatott rá. A hajócsavar olyan sebességgel forgott, hogy a férfi azonnal életét vesztette. Mindez még 2018-ban történt, most kezdődött a bírósági tárgyalás Szentendrén.

Nem érzi magát felelősnek a kapitány

A 62 éves kapitány profi hajós, szinte az egész életét a Dunán töltötte. A bíróságon azt mondta, nagyon sajnálja és bármit megtett volna, hogy elkerülje a tragédiát, de nem vette észre a matrózt, ezért nem is érzi magát felelősnek – hangzott el a Kékfény című műsorban.

Tankolni kellett

A kapitányt 2018 márciusában azzal bízták meg, hogy a horányi révtől vigye el a hajót Visegrádra, ahol átveszi tőle majd az új tulajdonos. A hajóban azonban nem volt elég üzemanyag, meg kellett tankolni.

Dízeles hordót gurítanak át a hajóra

Az ilyen hajók tankolása úgy történik, hogy beállnak a kompok mellé, onnét átemelik a hajóra a dízelolajat tartalmazó hordót. Itt is ez történt, minden rendben volt egészen addig, amíg el nem indult a balesetet okozó hajó.

Vízbe esett a matróz

A hajó végén nincs korlát, ezért amikor elindult a hajó némi manőver után nekikoccant a kompnak, ekkor a vízbe esett a hajó végén álló matróz.

Ledarálta a hajócsavar

A kapitány nem vette észre a balesetet, nem állította le a hajót, átment a vízbe esett matrózon, a hajócsavar pedig szinte ledarálta a férfit.

Nem szabad a hajó hátsó részén maradni

A bíróságon a kapitány azzal védekezett, hogy a vízbe esett matróz profi volt, pontosan tudta nem szabad a hajó hátsó részén maradni.

Beszippantotta a férfit

Az ügyész azt állítja, hogy a kapitány többször hibázott. Meg kellet volna győződnie arról, hogy nincs-e valaki a hátsó fedélzeten, elhibázta a manővert, ezért nekikoccant a kompnak ezután hátramenetbe kapcsolta a hajót, így a hajócsavar szívó hatást fejtett ki, vagyis beszippantotta a vízbe esett férfit.

Ezeket is olvasd el!

Az esetről a Kékfény című műsor is beszámolt, a videót alább lehet megnézni.

Kiemelt kép forrása: MTI/Balogh Zoltán