Vádat emeltek egy ápoló ellen, aki a Zala Megyei Szent Rafael Kórház sürgősségi osztályán nem az orvos által előírt gyógyszert adta be egy betegnek, az idős férfi pedig nem sokkal később meghalt – tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t.

A gyógyszerek beadását végezte

Pirger Csaba közölte: a 30 éves zalaegerszegi ápoló szabadfoglalkozású egyéni vállalkozóként tevékenykedett a kórházban, az orvos utasítása alapján önállóan végezte el a gyógyszerek beadását.

FRISS!

Árokba borult egy kukásautó Pest megyében – Még nem tudják, hogy fogják kiemelni a több tonnás járművet – fotók

Egy 93 éves beteget szállítottak a sürgősségire

Tavaly szeptemberben a mentők szállítottak a sürgősségi osztályra egy 93 éves, fokozódó fulladásérzéssel és nehézlégzéssel küzdő férfit, akinek az orvos egy ampulla intravénás injekciót és két kapszula gyógyszert írt elő.

Félreértette az orvos utasítását

Ezt az utasítást az orvos szóban közölte az ápolóval, a szintén jelen lévő orvosírnok pedig írásban rögzítette a beteg kezelési lapján.

Figyelmetlenségből tragédia

Az ápoló figyelmetlenségből a két kapszula, szájon át bevehető gyógyszer helyett egy olyan injekciót adott be intravénásan a betegnek, amit az orvos nem írt elő.

A páciens rosszul lett, majd elhunyt

Ettől a páciens néhány másodperc múlva rosszul lett, a keringése összeomlott, és minden lehetséges eljárás ellenére – amelyekben az ápoló is részt vett -, kétszeri újraélesztés után meghalt.

A halál oka

A vádirat szerint a halál közvetlen oka heveny keringési elégtelenség volt, amelyhez az ápoló által tévesen beadott injekció okozta szívmegállás, illetve az újraélesztés után kialakult sav-bázis zavar vezetett. Abban azonban, hogy a hosszasan végzett újraélesztés eredménytelen volt, a páciens meglévő megbetegedéseinek is meghatározó szerepük volt.

Vádat emeltek az ápoló ellen

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az ápoló ellen.

Kiemelt kép: Illusztráció