Bűnösnek találta a Gyulai Törvényszék a pénteki elsőfokú ítéletben R. Jánost, a mezőberényi volt lelkészt, továbbá a társait is, akiknek hűtlen kezelés, sikkasztás és költségvetési csalás miatt kell most felelniük.

Letöltendő

Az ügy részleteiről a Magyar Narancs számolt be, mint írták a lelkészt 5 év letöltendő börtönbüntetésre, 2,5 millió forint pénzbüntetésre és jelentős nagyságrendű vagyonelkobzásra ítélték. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Elmozdították posztjáról

A lap beszámolója szerint a lelkész a lelkész ötéves mezőberényi szolgálata ideje alatt az addig lepukkant épületekkel és infrastruktúrával rendelkező gyülekezet megerősödött, ingatlanjai megújultak és bővültek. Az egyházbíróság 2016-ben mozdította el posztjáról, egyben megfosztotta lelkészi címétől, amelyet soha nem tölthet már be.

A sok egyéb vétség mellett

A vádiratban a sok egyéb vétség mellett az is szerepel, hogy a mezőberényi lelkész a szeretetotthon igazgatójával játszott össze: e szerint papíron társadalmi dolgozóként több olyan személyt is foglalkoztatott – köztük két vádlottat is -, akik valójában nem tevékenykedtek a szeretetotthonban, viszont a nem létező munkájukét cserében munkabért vettek fel.

Életszerűtlen

R. János feleségének heti munkaideje három gyerek és a lelkészi munka mellett elérte a heti 90-100 órát, ami a bíróság szerint életszerűtlen.

Fellebbeztek

A vádlottak védői gyenge lábakon álló bizonyítékokról, félreértésekről, bűncselekmény hiányáról, illetve arról beszéltek, hogy semmifajta károkozás nem történt, sőt nőtt az egyházközség vagyona. A lelkész és a többi vádlott fellebbezett az ítélet ellen, jogerős ítéletet a Szegedi Ítélőtábla hozhat.

A kungágotai lelkészt szexuális zaklatás miatt jelentették fel

Letartóztatták a kunágotai református lelkészt, akit azzal vádolnak, hogy szexuálisan megerőszakolt egy fiatal lányt, számolt be róla a Likenews még 2020 év végén.

Tavaly szilveszter

Mint megírták tavaly szilveszterkor rengeteg rendőr jelent meg a Békés megyei településen. Majd kihallgatták és letartóztatták a helyi református lelkészt. A vád szerint szexuális erőszakot követett el egy kislány ellen. Erről bővebben a LikeNews.hu ebben a cikkében írt.

Hisz az ártatlanságban

A lelkész felesége az RTL Híradónak azt mondta, hogy ő biztos férje ártatlanságában. Az egyházmegye esperese szerint a lelkész mindig jól végezte a munkáját, a lány pedig másfél évvel ezelőtt egyszer már feljelentette, de akkor állítása szerint kiderült, hogy alaptalan volt a vád. A helyiek megdöbbentek a hír hallatán, a lelkész házaspárról jó véleménnyel voltak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels