Augusztus elsejétől jelentősen nőnek a helyszíni bírságok. A legtöbb lényegében duplázódik, de van olyan is, amely nagyobb mértékben emelkedik. Alább összeszedtük a Magyar Közlönyből a legtöbb autóst érdeklő részeket.

Gyalogátkelőhely

Érdemes a zebránál megállni és átengedni a gyalogosokat, mert ha nem így teszünk, azonnal 26 ezres csekket adhat a rendőr, ha pedig nem a helyszínen fizetjük ki, 52 ezerbe kerül ez a büntetés. Ne feledjük, sok gyalogátkelőhely be van kamerázva, az utólag kiküldött csekk azonnal 52 ezerről indul. A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Alkoholos vezetés

Piás vezetés esetén a helyszíni bírság az eddigi 24 ezer forintról 47 ezer forintra emelkedik. Ha kicsit többet ivott valaki és elkapják, akkor 62 ezer lesz a helyszíni bírság, de csak akkor, ha a véralkohol szint 0,3 gramm/liter alatt van, ez nagyjából egy üveg sörnek felel meg. Ha az alkoholszint eléri a 0,5 grammot literenként, akkor már 78 ezer lesz a helyszíni bírság.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Lejárt műszaki

Ha egy autós nem figyel és a járművének műszakija három hónapja lejárt, akkor 62400 forintra számíthat, ha egy éve lejárt a műszaki, akkor 93600 forintot kell a helyszínen kapott csekken befizetni.

Megállás leállósávban és várakozni tilos táblánál

A megállni tilos táblánál eddig 16 ezer forintba került egy gyors ki- és beszállás, ha elkapott a rendőr, most ez majdnem a duplájára emelkedik: 31 ezer forintba fog kerülni. Ugyanez vonatkozik a várakozni tilos táblával jelzett útszakaszokra is. Nem érdemes az autópályán indokolatlanul megállni a leállósávon sem. Egy gyors pisilés 65 ezer forintba kerülhet, érdemes inkább elmenni a következő benzinkútig.

Parkolás a szembejövő sávban, menetiránnyal szembe

Az utcákon a forgalommal ellentétes irányban történő parkolás 31 ezer forintba fog kerülni, ugyanez vonatkozik az egyirányú utcában a bal oldalon történő parkolásra, ha az autó és az út széle között nincs minimum 5,5 méter. Mivel centit senki sem hord magával, érdemes kerülni az ilyen helyzeteket.

Megállás kanyarban

Szintén keményen büntetik azokat, akik úgy parkolnak le, hogy a járművüktől nem lehet látni egy forgalmi lámpát. Ők 47 ezer forintos csekkre számítsanak a helyszínen. Szintén nem kegyelmeznek a beláthatatlan kanyarban, útszakaszon, bukkanónál leálló autósokra. Egy ilyen parkolás, megállás 62 ezer forintba kerülhet.

Megállás zebra előtt

Körforgalomban történő megállás, vagy annak 5 méteres körzetében történő parkolás 46 ezerbe fog kerülni, a zebrától 5 méteres távolságon belüli megállás pedig 78 ezres csekket ér. Hídon sem érdemes megállni, ez 46 ezer forintos büntetést von maga után.

Megállás buszmegállóban

Autóbusz megállóban történő megállás, ha ott kiugrik valaki a kocsiból és ezt látja a rendőr, akkor 32 ezres csekket adhat. Ha biciklisávon parkol le egy autós 62 ezres bírságot kaphat. Nem érdemes a járdán meghalni ott, ahol azt tábla nem engedi meg. 32 ezerbe kerül egy ilyen parkolás.

Gumimatracozás a Balatonban

A tavainkra is vonatkozik egy szigorítás: másodfokú, tehát a legmagasabb viharjelzés megsértése, például gumimatracozásal a Balatonban 47 ezer forintba fájhat, ha elkapnak. A mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolót jogosulatlanul használó sofőrt 156 ezer forintra bírságolhatja meg a rendőr a helyszínen.

A helyszíni bírság olcsóbb

Általánosságban elmondható, hogy a pár napon belül befizethető helyszíni bírság mindig jóval olcsóbb. Helyszínen 13 ezer forintot kellett fizetnie annak, akit elkaptak kezében egy mobiltefonnal, ez a jövőben már 26 ezer forintba fog kerülni, míg ha nem a helyszínen szeretne fizetni, akkor az eddigi 26 ezer forint helyett 52 ezer forintot kell majd megfizetnie. A Kékvillogó legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 341 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép forrása: MTI/Varga György