A jövőben leszállíthatják a BKK járatairól, azokat akik maszk vagy kendő nélkül utaznak, továbbra is kötelező az arc eltakarása a járatokon.

A BKK pénteken közlemény adott ki, melyben a tájékoztatja utasait a járművein való utazás feltételeiről a koronavírus időszakában.

Leszögezi a BKK, hogy aki maszk vagy kendő nélkül utazna a járatain, azt leszállíthatják a járműről. Emlékeztet a cég, hogy nem múlt el ugyanis a járvány, továbbra is kötelező az arc eltakarása a járatokon.

Arról is szólnak a közleményben, hogy a COVID-19 vírus első hullámához kapcsolódó járványügyi szabályok az elmúlt hónapokban enyhültek hazánkban, ám a járvány azonban továbbra is köztünk van.

A környező országokból sajnos továbbra is növekszik a fertőzöttek száma, ezért is a közösségi közlekedési járatokon továbbra is kötelező maszkkal, kendővel eltakarni az arcunkat, ez nem fakultatív! A Budapesten utazók nagy többségben továbbra is szabálykövetők, ugyanakkor sajnos lazult a maszkviseléshez való hozzáállás.

A BKK figyelmeztet, hogy a maszk kizárólag akkor nyújt védelmet, ha helyesen hordjuk: nem az állunkon, a nyakunkon, vagy a fülünkön lógva, hanem úgy, hogy a lehető legjobban eltakarja a szájunkat és az orrunkat is, hiszen így akadályozza meg, hogy belélegezzük a vírust. 

A maszk használatát elsősorban az ellenőrök, illetve a metróbejáratoknál ellenőrzést végző utaskoordinátorok ellenőrzik, és ha szükséges, felhívják az utasok figyelmét a szabály betartására. Aki nem tartja be a maszkviselés szabályait, annak el kell hagynia a járművet!

Fontos tudni, hogy maguknak az ellenőröknek is kötelező a maszkviselet, ezért a Budapesti Közlekedési Központ folyamatosan ellátja őket a munkájuk ellátásához szükséges védőeszközökkel.

Amennyiben egy-egy kolléga bizonyíthatóan nem tartja be az egészségvédelmi előírásokat, azzal szemben a BKK munkajogi következményeket léptet életbe. Szintén fontos információ, hogy a járművezetőknek ugyan nem tiltott, de nem is kötelező a maszkviselet, mert legtöbbjük zárt vezetőfülkében ül, ami megfelelő fizikai védelmet nyújt a vírussal szemben. Azonban, ha az utasok közé mennek, például egy buszvezető kinyitja a jármű kerekesszékes rámpáját, már neki is maszkot kell viselnie.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Kékfény.com