Több szempontból is rejtély, hogy miért kellett ezeket másolatukkal együtt eltüntetni a föld színéről. A hírek szerint ezeken egy olyan, köztiszteletben álló illető látható, aki gyakran tűnik fel a nyilvánosságban.

Lesújtó vélemény

Bár törvényes gyakorlat volt, de jogszakmai szempontból mégis komoly szakmai hibának számít a Schadl György széfében talált bizonyítékok megsemmisíttetése – mondta Magyar György ügyvéd a Klubrádió Esti gyors című műsorában. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Mint ha valakit mentenének

A szakember álláspontja szerint ebben az ügyben valakit mentenek, mert egészen furcsa, hogy egy zárt egységből kikerült iratokat a sajtó, majd a közvélemény megismer, az ügyészség pedig úgy, ahogy van, megsemmisíti, mondván, nincs itt semmi látnivaló.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem lehet tudni, van-e jelentősége

Magyar György szerint büntetőeljárási oldalról nézve azért volt tisztességtelen az ügyészség részéről, hogy megsemmisítették a Schadl György páncélszekrényében talált bizonyítékokat, mert egy büntetőeljárás keretei közt – amikor még nem derült fény az összefüggésekre – még nem tudhatja a nyomozóhatóság, hogy melyik bizonyítéknak van jelentősége és melyiknek nem.

Mindent pénzzel akart megoldani

Az ügy részleteiből annyi tudható, hogy Schadl nem válogatott a különböző lehetőségek közül: ha kellett, akkor korrumpált, ha kellett, akkor kéklámpát használt, eltett bizonyítékokat, majd olyan pályázatokat fogadott el, ahol fizetett a kliens, és nem fogadott el olyat, ahol nem fizettek – sorolta.

Nem is lehetett volna megsemmisíteni

Hozzátette, a Schadl széfjében talált dokumentumokat akkor sem lehet megsemmisíteni, ha a jelenlegi ügyhöz nem is kapcsolódnak. A dokumentumok felhasználásáról a nyomozóhatóságnak kell eldöntenie, hogy egy másik eljárás esetén esetleg relevánsak lehetnek-e.

Ezért is tartanak vissza uniós pénzeket

Egy jogállamban nem fogadható el, hogy az ügyészség dönt arról, hogy melyik ügyet viszi bíróságra, és melyiket engedi el jogorvoslat nélkül – mondta Magyar György. Hozzátette, nem véletlen, hogy az Európai Bizottság jogállamisági vizsgálatot folytat Magyarországon. Úgy véli, a Schadl-ügy a mintapéldája, hogy Brüsszel mit kifogásol, és miért tart visszaÁ uniós forrásokat.

Rejtélyes tartalom

A jogállamnak az is egy alapfeltétele, hogy nem lehet megúszni súlyos bűncselekményeket azért, mert az ügyészség megsemmisít fontosnak tűnő vagy valakit elfedő bizonyítékokat – nyilatkozta Magyar György. A széf tartalma már csak azért is pikáns, mert a beszámolók szerint egy ismert közszereplő látható félreérthetetlen helyzetben.

Állítólag sokat nyilatkozik

„Egy férfi egy nővel szexuális aktust folytat egy ágyon, egy tükrös-tolóajtós szekrény mellett. Ezt az aktust egy másik személy fényképezi, ő is látszik a felvételen. Mindannyian meztelenek” – olvasható a hivatalos ügyészségi leiratban. A fényképek mellett kinyomtatott üzenetek és két DVD is volt a páncélszekrényben, utóbbiakra egy közszereplő vezetéknevét írták.

Ezért ment a darálóba

Tekintettel arra, hogy az eljárás során arra más sem jelentett be igényt, ezért – mivel azok értéktelenek – a lefoglalt tárgyak megsemmisítéséről kellett rendelkeznem – idézte az rtl.hu azt a határozatot, amely a megsemmisítésről rendelkezett. Vagyis az ügyészség úgy gondolta, mindez nem releváns, s nem kapcsolódik a Völner-Schadl-ügyhöz.

Így reagáltak a pártok

A Jobbik frakcióvezetője mindenesetre feljelentést tett az ügyben. Lukács László György érvelése szerint soha korábban nem látott módon, „banánköztársaságokat idéző” eljárásban semmisítették meg a felvételeket. A Demokratikus Koalíció pedig Varga Judit igazságügyminiszter az ügyben betöltött szerepét vizsgálná. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt kép: Miskolci Egyetem.)