A péntektől hatályba lépő szabályok szerint amennyiben valaki megtagadja személyazonosságának igazolását, a rendőrség feltartóztathatja, majd fényképet készíthetett róla. A fényképet egy arckép elemző rendszeren keresztül futtatva összevetik például a személyi készítésekor készült képpel, majd az eredmények alapján lekérhetik a személyazonosító adatokat és fényképeket az azonosításához.

Ha a helyszíni azonosítás vagy ellenőrzés ezek után is sikertelen, további adategyeztetés érdekében az illetőt előállíthatják. Az újdonságot az adja, hogy eddig a rendőrségnek nem volt lehetősége erre az eljárásra: ha nem sikerült az igazoltatott személyazonosságát megállapítani, az előállítás volt az egyetlen lehetőség – hívja fel a figyelmet az Amnesty International közleményében.

A nyilvántartásokat vezető szervek az általuk nyilvántartott emberek mindegyike esetében egy úgynevezett technikai kapcsoló számot képeztek, amely egy betűkből és számokból álló adatsor, és a célja az illető személyazonosító adatainak és az arcképmásának az arckép profilhoz történő hozzárendelése. A gyakorlatban az okmányirodában a személyihez készített fényképet és annak adatait, illetve a nyilvántartást vezető szerv által generált számokból és betűkből álló adatsort megküldik a minisztériumi nyilvántartás számára.

Fontos megjegyezni, hogy a rendőrség az így kapott adatsort csak az igazoltatás során, az összehasonlítást megalapozó ügyben használhatja fel, és legkésőbb annak átvételét követő 30 napon belül törölnie kell. Adatvédelmi szempontok miatt indokolt volna úgy módosítani, hogy a lehető legrövidebb időben belül, legkésőbb 30 napon belül törlik.

Kiemelt kép: illusztráció – Fotó: police.hu