Egy autó kétségkívül egyik legfontosabb alkatrésze a kormánymű. Ha nem megfelelően működik, az maga az életveszély, hiszen az autó irányíthatatlanná válhat. Éppen ezért érdemes már a legkisebb intő jeleket is komolyan venni, ha úgy érezzük, rakoncátlankodik a kormánymű.

Mitől mehet tönkre a kormánymű?

A kormánymű fogasléce jellemzően annak következtében szokott tönkremenni, ha a kormányösszekötők belső tövénél található gumiharangok meghibásodnak. Ha ott bejut a por, a víz vagy bármilyen szennyeződés, az komoly kalamajkát okozhat. Amikor a kosz eljut a finom nagynyomású tömítésekhez, azok gyors ütemben elkophatnak, és ekkor kiengedik a kenőanyagot.

Sokszor kell kormánymű javításra sort keríteni abban az esetben is, ha az első kerekek komolyabb ütést kapnak. Nem kell feltétlenül ehhez balesetnek történnie, egy magasabb útpadkára történő lendületesebb felhajtás, egy későn észlelt fekvőrendőr vagy egy kátyú is okozhat nem várt következményeket.

Jellemzően ilyen esetekben belső sérülések keletkeznek a precízen összeillesztett szerkezetben. Ennek következtében akár pillanatok alatt is bekövetkezhet a baj, hiába tűnt percekkel korábban még teljesen épnek és jól funkcionálónak a kormánymű.

Nem mindegy, kire bízza az ember a kormánymű javítást

Bár kormánymű javítással és felújítással több cég is foglalkozik, nem árt tisztában lenni azzal, hogy nem mindegyik vállalkozás nyújt magas színvonalú szolgáltatást. Fontos meggyőződni arról, hogy milyen minőségű alkatrészekkel dolgoznak az adott helyen.

Ahol biztosak a dolgukban, ott nem félnek 100% minőségi garanciát vállalni. Ezt persze csak olyanok tehetik meg, akik minden kopó alkatrészt gyári vagy gyári minőségű komponensre cserélnek. Így ugyanis a kormánymű javítás után olyan érzés lesz vezetni az autót, mintha új volna.

Fontos, hogy magára a javításra is legyen garancia. Célszerű olyan céget választani, amelyik számlát ad az elvégzett munkáról. Érvényes garancialevél hiányában ugyanis nincs biztosíték arra, hogy a garanciaidőn belül fellépő meghibásodásokat bárki is térítésmentesen ki fogja javítani. A Szervokormány javítás csapata 12 hónap garanciát vállal a kormánymű felújításra, és még a futásteljesítményre sem adnak semmilyen megkötést ezen időtartam alatt.

További lényeges szempontok

A kormánymű bevizsgálása, felújítása rendszerint nem helyben történik. A kormányművet ki kell szerelni, el kell szállítani a műhelybe, majd vissza is kell szállítani. Ezek mind pénzbe kerülnek, ám a Szervokormány javítás csapatánál mindezért nem számítanak fel plusz költséget. Csak a javítás árát kell kifizetnie az ügyfeleiknek.

A javítható szervókormányt vagy kormányművet jellemzően egy-két munkanapon belül fel is újítják. Ha cserére van szükség, mert például mechanikailag sérült az alkatrész, akkor akár egy munkanapon belül átvehető tőlük az új kormánymű.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a szervokormanyjavitas.hu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják olvasóink a Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.