Luxusautóval vitt szájmaszkokat a rászorulóknak az a férfi, aki adócsalád miatt 20 évet is kaphat.

„Ott segítek, ahol tudok” – nyilatkozta korábban a sajtónak az a titokzatos jótevő, akire egy ország figyelt fel, amikor egy méregdrága autóval érkezve adományozott szájmaszkokat Győrben.

Nagyon úgy tűnik a jótét léleknek is hamarosan segítőkre lesz szüksége, ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye szerint akár 20 év börtönt is kaphat csalás miatt a férfi.

Az adományozó úr egy olyan bűnszervezet tagja volt a  NAV szerint, amely Budapest és Győr környéki cégekkel az Európai Unióból nettó áron vásárolt élelmiszeripari termékeket, főként sajtot, csokoládét, kávét, majd azt hazai nagykereskedőknek, szállodai beszállítóknak adta tovább. Az árut negyedévente cserélődő, bukó cégeken keresztül szerezték be, ezek pedig vagy nem nyújtottak be bevallást, vagy fiktív adatokkal tették azt.

A nyomozás megállapította, hogy több tízezer tonna élelmiszer került a cégeken keresztül különböző vendéglátóhelyekre és a hazai boltok polcaira. Az “üzlet” több, mint nyereséges volt.

A NAV és a Terrorelhárítási Központ emberei kétnapos közös akciójában a bizonyítékok beszerzése mellett luxusautókat – többek között egy Lamborghini Aventadort és egy Bentley Continentalt –, valamint jelentős összegű készpénzt is lefoglaltak, illetve ingatlanokat és bankszámlákat zároltak. Ezek összértéke megközelíti a másfél milliárd forintot.

Kiemelt kép: Luxusautó, Forrás: NAV