A nyári délután a Hatvan felé vezető úton egy kereszteződésben akart megfordulni a 28 éves sofőr az autójával. Az érkező busznak nem adott elsőbbséget, a sofőr a fékbe taposott, egy utas úgy elesett a buszon, hogy beütötte a fejét. Az autós gázt adott és lelépett. Kiderült nem sokkal később piás vezetés miatt is elkapták. Most 2 év börtön vár rá.

Segítségnyújtás nélkül elhajtott

A Balassagyarmati Törvényszék 2 év 3 hó börtönbüntetésre ítélte azt a 28 éves salgótarjáni férfit, aki gépkocsijával a 21-es főúton egy autóbusz elé fordult, súlyos sérülést okozva a fékező busz egyik utasának, majd segítségnyújtás nélkül elhagyta a helyszínt.

Nem adott elsőbbséget a busznak

A férfi még 2019. június 15-én délután Vizslás-Újlakon Hatvan felé haladva egy út torkolatában kívánt visszafordulni, eközben nem adott elsőbbséget egy menetrend szerint közlekedő busznak, a buszsofőr ezért vészfékezett és balra kormányozva megállította az autóbuszt.

Súlyos koponyasérülés

A hirtelen fékezés következtében egy idős nő kiesett az üléséből, az autóbusz lépcsőjére zuhant és súlyos koponyasérülést szenvedett.

Nem segített

Az autóbusz vezetője leszállt a buszról és a vádlott gépkocsijához ment, közben közölte, hogy egy utasa megsérült, ezért mentőt kell hívni és értesíteni kell a rendőrséget. Erre a vádlott, aki ki sem szállt autójából, elhajtott a helyszínről.

Érthetetlen a salgótarjáni bíró döntése

Az ügyben első fokon eljáró nem túl alapos Salgótarjáni Járásbíróság nem tartotta bizonyítottnak, hogy az autós férfi felfogta volna, hogy sérült van a buszon, ezért őt a segítségnyújtás elmulasztásának vádja alól felmentette, csak a közúti baleset okozása miatt ítélte el.

Nem értettek egyet az ítélettel

A Salgótarjáni Járási Ügyészség nem értett egyet az ítélettel, ezért fellebbezést jelentett be annak érdekében, hogy a bíróság mondja ki bűnösnek a vádlottat segítségnyújtás elmulasztása miatt is, és végrehajtandó szabadságvesztésre ítélje őt.

Felülbírálták az első bírót

A másodfokon eljáró Balassagyarmati Törvényszék az ügyészi fellebbezéssel mindenben egyetértve kimondta a vádlott bűnösségét segítségnyújtás elmulasztásában is. A másodfokú bíróság már tényként állapította meg, hogy a 28 éves férfi hallotta az autóbusz vezetőjétől, hogy a buszon sérült van.

A gépkocsivezető nem léphet le

A bíróság kimondta azt is, hogy minden ilyen esetben a gépkocsivezetőnek magának kell meggyőződnie arról, hogy történt-e sérülés, igényel-e valaki orvosi ellátást.

Két év három hónap

Erre figyelemmel a férfit halmazati büntetésként 2 év 3 hó börtönbüntetésre ítélte, és 3-3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, illetve a közúti járművezetéstől.

Tudomásul vették

A bíróság elrendelte továbbá a férfival szemben korábban kiszabott két év felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását is, így a férfinek további 1 év 2 hó és 1 év 6 hó szabadságvesztést is le kell töltenie. A másodfokú bíróság döntését a vádlott és védője is tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

Piásan vezetett az ítélet után

A férfi ugyanakkor további büntetésre is számíthat, mert a Salgótarjáni Járási Ügyészség a napokban ittas járművezetés miatt emelt vádat ellene, mivel idén májusban, már a fenti baleset okozása miatti elsőfokú elítélése után Salgótarjánban ittas állapotban közlekedett a testvére autójával – előélete miatt ebben az ügyben is végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt az ügyészség.

Kiemelt kép: illusztráció – Fotó: Kékvillogó.hu