Mindössze 14 éves az a kamasz fiú, akit terrorcselekménnyel való fenyegetés miatt fogtak el a Terrorelhárítási Központ kommandósai. A Békés megyében élő fiú a világháló segítségével úgy tett, mintha terrorista lenne, aki merényletekre készül.

Egy partnerszolgálat 2020. május 27-én hivatalosan arról tájékoztatta a Terrorelhárítási Központot, hogy az önmagát az Iszlám Államhoz kötő személy, egy népszerű közösségi oldalon, merényleteket helyezett kilátásba Németországban, Magyarországon, valamint Japánban. Az arabul és angolul remekül kommunikáló kamasz a budapesti merénylet időpontját pünkösdhétfőre tette.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség ügyészei és a Terrorelhárítási Központ felderítői rekordidő alatt léptek akcióba, az ünnepek előtt ugyanis csak néhány nap állt rendelkezésre, hogy kiderítsék az elkövető kilétét és a terrorfenyegetés komolyságát – írja a Blikk.

A nyomozásban az Eurojust, az Európai Unió bűnügyi együttműködési szerve, továbbá külföldi ügyészi és felderítőszervek is segítettek. Az ügyön dolgozók május 29-ére azonosították a fiatal fiút, majd a következő napon tartott házkutatáson megállapították, hogy a fenyegetés nem jelent valódi veszélyt.

A terrorcselekménnyel fenyegetés bűntette miatt kihallgatott fiú beismerte a tettét. A szülőket lepte meg a legjobban, amikor megtudták, hogy gyermekük mire készült.

Akkor is bűncselekménynek számít, ha csak viccel valaki

A terrorcselekménnyel fenyegetőzés kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Azért, hogy az állami szervek kényszermentesen biztosíthassák a közrendet, minden fenyegetést komolyan kell venni, és akkor is bűncselekmény valósul meg, ha valaki csak színlelte, hogy terrorcselekményt kíván elkövetni.

Kiemelt kép: illusztráció