Eldőlhet a sorsa annak a sofőrnek, aki a megengedettnél nagyobb tempóval haladt, amikor balesetet okozott Esztergomban. Egy gyermek egy zebránál szeretett volna átkelni, kerékpárját maga mellett tolta, amikor megtörtént a baj. Az esetről készült videót megnézheted cikkünkben.

Friss fejlemények az ügy kapcsán

Az ügyészség frissen megjelent közleménye szerint pénzbírsággal és közúti járművezetéstől való eltiltással sújtaná a balesetet okozó szlovák állampolgárságú nőt. Még 2021. november 4-én 44-50 km/óra közötti sebességgel haladt Esztergom lakott területén, amikor egy kijelölt gyalogos-átkelőhelynél nem figyelt eléggé. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A baleset körülményeiről

A baleset egy egyenes útszakaszon történt egy zebránál. A gyermek hosszú másodperceken át várt, mígnem jobbról bekanyarodott előtte egy fekete személyautó egy parkolóba. Miután a fekete gépkocsi elhaladt, a gyermek kerékpárját tolva szabályosan kezdte meg a zebrán az átkelést.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Elütötte a sofőr a gyermeket

Az ezüst színű autót vezető szlovák nő a fekete autó takarásából érkezett a bal oldalról. A zebrát egyértelműen nem úgy közelítette meg, hogy lehetősége legyen időben lefékezni, ha valaki éppen átkelne rajta. Meg is történt a baleset, az autós eltarolta a biciklit toló fiatalt.

A gyermek súlyosan megsérült

Bár a nő amint meglátta a fiatalt, a fékbe taposott, nem tudta elkerülni az ütközést. Ennek következtében a gyermek nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett. Három hónapig tartott a felépülése.

Az esetről készült videó

A gyalogosnak volt elsőbbsége

A zebránál a szóban forgó helyzetben a kerékpárját toló gyermeknek lett volna elsőbbsége. A KRESZ a járművezetők számára előírja, hogy a zebrákat az autósoknak fokozott óvatossággal kell megközelíteni. Ha kell, akkor meg kell tudniuk állni, hogy átengedjék a gyalogosokat.

Ezek is érdekelhetnek!

Idén már volt fokozott ellenőrzés a zebráknál

A rendőrök időről időre különféle akciók keretein belül figyelik a közlekedőket. 2023. május 23-25. között zajlott a “Zebra terv” elnevezésű balesetmegelőzési akció. Ebben a három napban a zsaruk kiemelten figyelték a gyalogos-átkelőhelyeket és környéküket.

Ezt vizsgálták

A rendőrök kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy szabályosan közlekednek-e a zebrák közelében a járművezetők. Azt is vizsgálták, hogy a gyalogosok betartják-e a szabályokat. Az egyenruhások testkamerát, civil járműveket és drónokat is bevetettek az akció során.

Rengeteg szabálytalanságot kiszűrtek

Az ellenőrzés 1485 helyszínen zajlott összehangoltan. Három nap alatt 4736 főt kapcsoltak le. 1662 járművezetőt közigazgatási bírságban részesítettek, 1559 fő esetében szabálysértési bírságot szabtak ki. 551 sofőrt figyelmeztettek, 187 esetben még feljelentést is tettek..A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Police.hu