Európában a közúti balesetek mintegy negyedét az alkoholfogyasztás okozza, ugyan Magyarországon ez az arány jóval alacsonyabb, még így is sok az ittasan okozott baleset, amit el lehetett volna kerülni. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szerint ugyan évről évre csökken a hazai halálos balesetek száma, 2020 első nyolc hónapjában sokat romlott a helyzet.

Ittas vezetés

Az Európai Bizottság becslése szerint az Európai Unióban évente a közlekedési halálesetek 25 százalékáért az ittas sofőrök a felelősek. Ugyanakkor az uniós országokban nem vizsgálják meg az összes balesetet okozó személy alkoholszintjét, így a Hollandiában végzett véletlenszerű ellenőrzést veszik alapul, ahol kiderült, a kórházba kerül sofőrök 25 százalékának alkohol volt a vérében. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Alkoholt mértékkel

Nem szükséges alkoholt inni ahhoz, hogy jól érezzük magunkat egy buli alkalmával, azonban ha biztosan tudjuk, hogy alkoholt fogunk fogyasztani, érdemes már előtte egy kiadósat és finomat enni. Fontos, hogy bízzunk a saját ítéletünkben, és ha úgy érezzük, elég alkoholt ittunk, ne hagyjuk, hogy mások befolyásoljanak. Ugyanígy elengedhetetlen, hogy ne hagyjuk őrizetlenül az italunkat, és ne fogadjunk el már felbontott üveget.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

December a legzsúfoltabb

Az ünnepi időszakban különösen érdemes odafigyelni, mivel az év utolsó hónapjában a halálos balesetek egyharmadáért ittas sofőrök a felelősek. Annak ellenére, hogy rengeteg lehetőség kínálkozik azok számára, akik alkoholt fogyasztottak, de szeretnének épségben hazajutni. Például egy taxi társaság, vagy autómegosztó szolgáltatás használata. De akár a helyi tömegközlekedési viszonyok áéttekintése és egy előre megtervezett út is segíthet abban, hogy nyugodtan fogyasszunk alkoholt egy összejövetel során.

Ezeket is olvasd el!

Javuló hazai adatok

A rendőrségi statisztikák szerint az ittasan okozott és személyi sérüléssel járó balesetek száma 2015 és 2019 között 11,4 százalékkal csökkent, ráadásul a balesetek aránya 8,4 százalékra csökkent 9,6 százalékról. A balesetek mintegy feléért az ittas sofőrök felelnek, a kerékpárosok a 20 százalékért, a motorosok 8-10 százalékért, míg az ittas gyalogosok a balesetek 3 százalékáér felelősek.

Barátokkal biztonságban

A biztonságos hazajutáshoz az egyik legegyszerűbb mód a közös autó a barátokkal, akik közül az egyik nem iszik alkoholt, így biztonságban és nyugalomban haza tud vezetni. Az Egyesült Államokban egyre több szórakozóhely kínál ingyenes üdítőitalt azoknak a kijelölt sofőröknek, akik hazaviszik a baráti társaságot.

Halálos balesetek

Az halálos balesetek száma is csökkent az elmúlt öt évben a hazai utakon: míg 2015-ben 4,5 százalékban, addig 2019-ben már 3,3 százalékban felelt ittas sofőr halálos kimenetelű balesetekért. Tavaly 1394 ittasan okozott baleset történt, ebből 47 volt halálos kimenetelű. Bár a koronavírus-járvány okozta alacsonyabb autóhasználat miatt mérséklődött a belesetek száma, az ittasan okozott balesetek száma nem változott.

Egyszerű trükkök az italozáshoz

Ha nem akarunk túl sok alkoholt fogyasztani a rendezvény vagy buli alkalmával, akkor óránként nagyjából egy itallal számoljunk, és ezek között fogyasszunk alkoholmentes italokat. Ráadásul, ha mindig van egy ital a kezünkben, a barátok kevésbé kínálnak meg vagy beszélnek rá egy újabb körre. Ugyanígy érdemes elkerülni a népszerű ivós játékokat is, ahol a túlzott alkoholfogyasztás a lényeg.

Figyelmeztető jelek

Ha úgy véljük, hogy az alkohol már eltávozott a szervezetünkből, ám vezetés közben lehúzott ablakokra és friss levegőre van szükség az ébren maradáshoz és koncentráláshoz, akkor valójában még mindig alkoholos befolyás alatt állunk. Hasonlóan fontos jel, ha az útvonalat annak alapján tervezzük meg, hogy mikor futhatunk bele legvalószínűbben egy rendőrautóba.

Saját bulin is oda kell figyelni

Házigazdaként is mindig oda kell figyelni a távozó vendégekre, és amennyiben valaki túlzottan sok alkoholt fogyasztott, és így szeretne vezetni, hívjunk neki inkább egy taxit. Remek megoldás erre, ha a buli vége előtt egy órával elpakoljuk az alkoholos italokat, ellenben vizet, rágcsálnivalót és csokoládét kínálunk mindenkinek – igaz ezzel nem leszünk túl népszerű vendéglátók Magyarországon. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Bulizó fiatalok – Forrás: PixaBay