1997-ben az olasz divattervező szokásos sétájáról ért haza Amerikában a Miami Beach-i  otthonába, mikor merénylője, Andrew Cunanan agyonlőtte házának a lépcsőjén. Az ekkor 50 éves divattervező halálhíre nemcsak a divatipart rázta meg, hanem az egész világot is. Gianni Versace álomotthona, ahol megannyi barátját fogadta, és ahonnan inspirációt merített munkájához pár nap leforgása alatt megtelt a tervezőt gyászolókkal és virágokkal.

Egy legenda születése

Gianni Versace Reggio di Calabriában, Olaszországban születtet és nőtt fel. Édesanyja varrónőként dolgozott, akinek munkájában sokat segített Gianni, aki már fiatal korában elkezdett beletanulni a divatszakmába. Ugyan eredetileg építészetet tanult, végül 25 évesen Milánóba költözött, hogy inkább a divatszakmában helyezkedjen el. A színes, élénk elképzeléseiről híressé vált Versace-t hamar felkapta a szakma is. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Út a kifutókra

A hetvenes években több divatház is, köztük a Genny és a Callaghan is felfigyeltek tehetségére, és több bőr- valamint velúr- kiegészítők tervezésére kérték fel. Ez az együttműködés annyira gyümölcsözőnek bizonyult, hogy Versace pár évvel később bemutatta saját női kollekcióját a Milánói Palazzo della Permanente múzeumban, amit pár hónappal később egy saját tervezésű férfi kollekció is követett.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Egy divatbirodalom kezdete

Gianni Versace 1978-ban nyitotta meg első butikját Milánóban, ami hatalmas sikert aratott, és olyan hírességek kérték fel, hogy tervezzen nekik ruhát, mint Madonna vagy Elton John, akikkel később jó barátságot is ápolt. 15 évvel később a Versace vállalat már több mint 130 csúcskategóriás butikkal rendelkezett az egész világon, és a cég értéke meghaladt a 807 millió dollárt.

Munkássága

Gianni Versace divatbirodalmát továbbra is testvéreivel osztotta meg, Donatella a cég húsz százaléka felett, míg Santó a vállalat 30 százaléka felett rendelkezett. 1982-ben ismerkedett meg  Antonio D’Amico modellel, aki később a vállalat sportruházatának tervezőjévé vált. Munkáik olyan híres hollywoodi produkciókban is feltűntek, mint Stallone nevével fémjelzett Dredd bíró, vagy a Paul Verhoeven rendezésében készült Showgirls.

Miami Beach

Gianni Versace utazásai alkalmával akadt rá Miami Beach-i otthonára 1991-ben, elmondása alapján egy olyan helyet keresett, ahova nyugalomban visszavonulhat a világtól, és ezt az általa elnevezett Casa Casuarina kastélyban találta meg az Ocean Drive-on. Testvére, Donatella elmondta, hogy közös sétájuk alkalmával bukkantak az akkor igen leromlott állapotban lévő épületre, ami előtt Gianni megállt és csak annyit mondott, hogy ezt a házat akarja. A tervező végül közel 3 millió dollárért megvásárolta az épületet, és három év alatt és több millió dollár ráfordítással varázsolta az 1930-ban készült épületet álmai otthonává.

Ezek is érdekelhetnek!

Egy átlagos nap

1997. július 15-e is egy teljesen átlagos reggelnek indult Gianni Versace életében, reggel nyolc óra után szokásos sétájára indult az alig 500 méterre található News Caféba.

A helyiek ismerték napirendjét

Egyáltalán nem volt különös az ott élőknek, hogy a dollármilliárdos birodalmat vezető sztár egy fehér pólóban, fekete rövidnadrágban és szandálban sétálgat, újságárushoz megy és beül egy kávézóba. Az alig tíz perces sétája során öt magazint vásárolt 15 dollárért, majd visszafelé indult otthonába.

Két lövés

Mikor Gianni Versace visszaérkezett otthonába és kinyitotta a ház kapuit, egy ismeretlen lépett ellőt rejtekhelyéről és két lövést adott le a lépcsőn álló férfira. A tervező a lépcsőn összeesett, párja, D’Amico azonnal a lövések irányába rohant és megtalálta a haldokló divattervezőt. Versace-t kórházba szállították, de alig 15 perccel az eset után meghalt.

A világ megrendült

A gyilkosság híre bejárta az egész világot, a sajtó munkatársai özönlötték el Miami Beachet, miközben a tervezőt gyászolók tömegei érkeztek meg, hogy leróják tiszteletüket, és virágokat helyezzenek el emlékére. Giorgio Armani, Gianfranco Ferre és Valentino Garavani is megemlékezett Gianni Versace-ról. Az FBI nyomozása során kiderült, hogy Andrew Cunanan követte el a gyilkosságot, aki hónapokkal később öngyilkos lett azzal a pisztollyal, amivel megölte a divattervezőt. A nyomozás során az is kiderült, hogy nem ez volt az első alkalom, mikor embert ölt, további három gyilkossággal is összekötötték a férfit.

Öröksége

Gianni Versace végrendeletében vagyonának egyik felét Antónióra, az élettársára hagyta és kikötötte, szerelme bármelyik amerikai vagy olaszországi otthonában lakhat. Divatbirodalmának másik felét unokahúgára, Allegra Versacéra, Donatella Versace lányára hagyta, azzal a feltétellel, hogy Allegrának előbb be kell töltenie a 18 életévét. Az unokahúg 2004-ben érte el ezt a kort, azonban 24 éves koráig nem foglalkozott a cég ügyeivel, ameddig be nem fejezte tanulmányait.  A mai napig tisztázatlan, miért történt a merénylet, nem tudni, hogy a támadó ismerte-e személyesen Gianni Versace-t, és mi volt a gyilkosság indítéka. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Gianni Versace