A foszgéngáz mérgező, belélegzése akár halálos is lehet. Itt most szerencsére mindenki megúszta.

Foszgén a levegőben

Foszgéngáz juthatott a levegőbe egy olvasói jelzés alapján a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sajóbábonyban. A településen egy növényvédő szerek gyártásával foglalkozó üzem települt le, ott történt az eset. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A kormányhivatalhoz fordultak

A balesetre a hvg.hu egyik olvasója hívta fel a figyelmet, a lap utána is ment az ügynek: megkeresték az illetékes vármegyei kormányhivatalt.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Tudtak róla

Ott megerősítették az értesülést. Közölték: „a kormányhivatal augusztus 28-án kapott értesítést arról, hogy egy sajóbábonyi növényvédő szerek gyártásával foglalkozó üzemben foszgéngáz jutott a szabadba”.

Kórházba szállították őket

Hozzátették: „az esetet követően négy embert kötelező orvosi megfigyelésre kórházba szállítottak. Mérgezésről nincs tudomásunk. A folyamatban lévő vizsgálat keretében a munkavédelmi hatóság többnapos, átfogó ellenőrzést is tart.”

Felrobbant egy gép

Az üzemi balesetekből kijut mostanság Magyarországon. Amint arról korábban a Kékvillogó.hu is beszámolt, szörnyű tragédia történt márciusban a szigetszentmiklósi akkumulátor-újrahasznosító üzemében, amikor felrobbant egy gép, a balesetben pedig két ember meghalt.

Egy daráló robbant fel

Úgy tudni, hogy a balesetet egy darálógép felrobbanása okozta, amit egy korábbi tűzeset miatt nem használták, ám márciusban koreai szakemberek érkeztek az üzembe, akik megjavították a gépet, majd az az utasítás érkezett, hogy ismét állítsák üzembe.

Eldugult

A daráló azonban másnap eldugult, majd leállt, vezetői utasításra pedig ki kellett volna takarítani a gépet, eközben történt a robbanás. A takarítást végző dolgozó a baleset után, a kórházban vesztette életét, míg egy másik dolgozó olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy április 3-án meghalt.

Bírság

A munkavédelmi hatóság június végén 10 milliós bírságot szabott ki a feldolgozót üzemeltető cég ellen, ami már állítólag korábban is többször súlyosan veszélyeztette a dolgozók életét, korábban is kaptak már emiatt büntetést. A történtek fényében most a Katasztrófavédelem vissza is vonta a gyár engedélyt.

Újabb akksigyár

Nemrégiben pedig az éppen épülő iváncsai akkumulátorgyárban lettek rosszul többen. Ahogy arról a Kékvillogó.hu is beszámolt, ismeretlen anyag kerülhetett a levegőbe, több tucatnyian lélegezhették be, a legtöbbeknél hányás és hasmenés jelentkezett, de volt, aki kiütéses lett. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció