Ketten meghaltak a gyöngyöstarjáni villámárvízben, hiába találták meg az elsodort személyeket, már nem tudták őket újraéleszteni.

Nehéz órák

Gyöngyöstarján közössége most rendkívül nehéz órákat él át a csütörtöki felhőszakadást követő villámárvíz miatt. Eddigi információink alapján két ember életét vesztette – közölte Gyöngyöstarján önkormányzata Facebook-oldalán. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiszámíthatatlan az időjárás

Mint írták: „az áradat jelenleg is veszélyt jelent, bárkit és bármit képes elsodorni”, és hozzátették, hogy az időjárás kiszámíthatatlanul alakul a következő napokban is.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Magával ragadta a víz

A hírt a Heves Vármegyei Katasztrófavédelem is megerősítette, közleményükben azt írják, a csütörtök kora délutáni heves esőzések következtében kialakult villámárvíz Gyöngyöstarján településen két embert magával ragadt, az egyiküket a patakmederből kilépő víz vitte magával, a másikukat pedig egy szerteágazó pincerendszerbe sodorta be a hirtelen lezúduló esővíz.

Segített a budapesti búvárszolgálat is

„Az eltűnt emberek felkutatását nagy erőkkel kezdték meg a katasztrófavédelem és a rendőrség helyszínen lévő egységei. A pincében rekedt személyt a katasztrófavédelem fővárosi búvárszolgálatának a segítségével, a másik eltűntet a rendőrség hőkamerával felszerelt speciális kereső drónjával sikerült felkutatni”.

Nem tudták megmenteni őket

Az egységek mindkét embert átadták a mentőknek, újraélesztésük sikertelen volt, az életüket már nem lehetett megmenteni. A rendőrség közigazgatási eljárás keretén belül vizsgálja a történteket.

Marad a rossz idő

Országszerte alkalmasak a légköri feltételek pénteken zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett többször is előfordulhatnak. A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás lesz, ennek a Nyugat-Dunántúlon van valamivel kisebb valószínűsége. Rövid idő alatt 25–50 milliméter, kisebb körzetekben akár 50 millimétert meghaladó mennyiség gyűlhet össze.

Riasztást adtak ki

Nagyobb esőzésre, illetve villámárvízre legnagyobb eséllyel az Északi-középhegység tágabb környezetében, az Alföld középső és nyugati részén, valamint Északkelet-Dunántúlon és a Duna mentén számíthatunk. Átmeneti viharos széllökés, jégeső is előfordulhat a zivatarok környezetében, de nem ez lesz a jellemző. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt.

Korábbi eset

Ahogy írtunk róla korábban, két kezével próbálta megmenteni feleségét az a férfi, akinek feleségét egy villámárvíz ragadta magával. Marika néni életét a mentők már nem tudták megmenteni.

Így történt az eset

Villámárvíz sodort el egy nőt Veszprém megyében. A 66 éves helyi lakos meghalt. Marika nénit a patak átszakadt gátjából zúduló víz ragadta magával tótvázsonyi kertjük végében. Az asszonyt a vasárnapi hatalmas esőzések miatt felduzzadt ár ragadta magával vasárnap délután.  Az esőtől ugyanis fentről és lentről is zubogott a megáradt patak, Marika nénit pedig szinte beszippantotta az eltömődött, majd átszakadt gát. Amikor észrevette életéért küzdő feleségét, Lajos bácsi megpróbálta kimenteni az asszonyt.

Összeomlott a család

„Kértem, hogy el ne engedje a kezem, próbáltam őt tartani” – mondta a Borsnak sírva az idős férfi. Marika nénit azonban elragadta a patak, a folyástól közel ötven méterre találták meg később a tűzoltók, az áradásban pedig a férfi is megsérült. Lajos bácsi képtelen felfogni, hogy szeretett felesége ilyen tragikus körülmények közt ment el. De nemcsak a férfi, hanem a család is összeomlott. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Helyszíni fotó – Forrás: Facebook