Jogerősen is súlyos büntetésre számíthat az a letartóztatásban lévő fiatal férfit, aki 2020 tavaszán fejszével megcsonkította és lemészárolta az alvó lakótársait Diósdon.

Kettős gyilkosság Diósdon

Amint arról a BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt, 2020 áprilisában egy 18 éves férfi megölte két idősebb ismerősét, miután azok befogadták őt házukba, mert az elkövetőnek nem volt hol laknia. A fiatal férfit sajnálatból fogadta be a ház tulajdonosa. Az akkor 18 éves férfi haragudott az őt, állítása szerint, korábban bántalmazó ismerőseire, ezért a tragédia éjjelén magához vett egy 17 cm élhosszúságú fejszét. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Meg is csonkította a holttestet

Felébresztette a már alvó házigazdát, majd 4-5 ütést mért a fejére és a nyakára, valamint csonkolta a jobb karját. Ez után átment a másik szobába, felkeltette a 65 éves lakótársat, majd őt is 4-5 fejszecsapással megütötte. Mindkét áldozat a helyszínen meghalt.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

20 év a maximális büntetés

Z. József 19 év fegyházat kapott elsőfokon. Mivel még nem volt húsz éves a bűncselekmény elkövetésekor, ezért húsz év volt a maximálisan kiszabható büntetés vele szemben. A három férfi gyakran italozott együtt, de gyakran veszekedtek. Z. József az egyik este amfetamint fogyasztott, majd a számítógépen játszott, miközben elhatározta, hogy megöli a lakótársait – írta a 24.hu.

Így történt

Magához vette a kerti munkához megélezett fejszét, majd bement a vele közös hálóhelyiséget használó férfi szobájába, s 4-5 ütést mért a fejére és a nyakára, valamint csonkolta a jobb karját. Ezután átment a másik szobába és a másik férfit is lemészárolta a fejszével.

Erre hivatkozott először

A fiú először az apját értesítette a történtekről, később a mentőket és a rendőröket. A diszpécsernek azt mondta, hogy lakótársai leütötték, bántalmazták és megerőszakolták, de a későbbi rendőrségi vallomásaiban már semmi ilyesmire nem hivatkozott.

Fellebeztek

Z. József és védője téves minősítésért, és enyhítésért fellebbezett. Mivel a férfi az elkövetéskor még nem töltötte be a 20. életévét és így vele szemben életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés nem szabható ki, ezért az ügyész nem élt a fellebbezés jogával. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a határozat helyben hagyását kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál.

Előre eltervezhette a gyilkosságot

A kirendelt orvosszakértő véleménye szerint a férfi beszámítható volt, magatartására rossz személyiségfejlődés és antiszociális magatartás jellemző, bosszú által vezérelt cselekménye direkt, sivár és előre megtervezett volt.

Megszólalt a diósdi szomszéd 

Az ítélethirdetés előtt egy tanút hallgattak meg, aki két hónapig élt a vádlott szomszédságában Diósdon. Állítása szerint két héttel a gyilkosság előtt a fiatalember jelezte neki, hogy a társai megerőszakolták, de nem vette őt komolyan. Érdekesség, hogy a fejszét éppen ő élezte meg neki korábban. A kettős gyilkost egyedül az édesapja támogatja, aki ezúttal is eljött a tárgyalására.

Bűntudata van 

„Annyira mardossa a szívemet a bűntudat, hogy a börtönben több alkalommal volt öngyilkossági kísérletem. Nem tudom, hogyan fogok együtt érezni ezzel a szörnyű dologgal, amit tettem. A sértettek részéről nemi bántalmazás áldozata lettem, amire több alkalommal került sor. Ami megdöbbentő volt számomra, hogy a pszichológus szakértő ezt nem így észlelte” – mondta a tettes a korábbi bírósági tárgyaláson. 

Semmire sem emlékszik

A férfi arról is beszélt, hogy semmire nem emlékszik, csak álmában szoktak előjönni az emlékfoszlányok. „Egy szürke folt, egy sötét homály fedi ezt az egészet”. Az áldozatok családjainak a nem megfelelő börtönkörülmények miatt szerzett kártalanítását fel akarja ajánlani, hogy a részvétét és a bocsánatát ezzel is kifejezze feléjük. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: helyszínelés a diósdi gyilkosság után – Forrás: police.hu