Eltűnt egy búvár az Aggteleki Nemzeti Park területén található Kossuth-barlangban. Vasárnap hatan merültek le a vizes barlangba, az egyik búvár nem jött felszínre, jelenleg is keresik.

Eltűnt egy búvár

Búvárbaleset történt vasárnap délután Jósvafőn, a Kossuth-barlangban. Egy engedéllyel rendelkező kutatást végző tapasztalt búvár lemerült a társaival, és azóta sincs meg. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

6-an merültek le

Varga Rudolf, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az üggyel kapcsolatos a 24.hu-nak azt mondta, hogy április 3-án délután 15 óra 30 perckor hat búvár merült le, és az egyikük nem lett meg, s őt jelenleg is keresik.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Jelenleg is keresik

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága megerősítette a búvárbaleset tényét és azt mondta, hogy a barlangmentők, a katasztrófavédők és a mentők jelenleg is a helyszínen vannak, és zajlik a kutatás.

50-en keresik

A mentésben jelenleg 50 fő vesz részt – a Magyar Barlangi Mentőszolgálat mellett, a Barlangi Mentők Észak-Magyarországi Egyesületének, a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat, és a Speleo Roznava (SK) barlangi mentői, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, a Katasztrófavédelem, a Pest-Megyei Kutató-Mentőszolgálat munkatársai, a Neptun Búvár Klub és Mentőcsapat, az Amphora Búvár Klub és számos magasan képzett, barlangi körülmények között végrehajtott merülésben tapasztalt mentőbúvár és segítő vesz részt.

A világörökség része

A Kossuth-barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban lévő Aggteleki-karszton található. Magyarország fokozottan védett barlangjai közül az egyik. Hidrológiai szempontból is jelentős barlang. Vízfolyása a Jósvafő közelében fekvő Nagy Tohonya-forrást táplálja. A barlang az Aggteleki-karszt és Szlovák-karszt többi barlangjával együtt a világörökség része. Az Aggteleki-karszt hatodik leghosszabb barlangja.

1956-ben tárták fel

Létezését korábban is sejtették, de feltárására csak 1956-ban került sor, jelenlegi végpontját pedig egy évtizedeken keresztül áthatolhatatlannak bizonyuló szifon átúszásával 2010-ben érték el. A barlang és a hozzá tartozó forrás különlegessége, hogy karsztvizének hőmérséklete melegebb, mint a környező karsztforrásoké, amely a mélykarsztból jövő, melegebb vízzel való keveredés eredménye.

A josvafői Kossuth-barlang

Másfél kilométer hosszú

Az 1610 méter hosszú barlang függőleges kiterjedése 60 méter, a bejárata 221 méter tengerszint feletti magasságban, Jósvafő szélén, közvetlenül a Tohonya-forrás mellett nyílik. Képződményekben szegényebb, mint a környék többi barlangja. A barlang legmélyebb pontja a Reménytelen-szifon, az alja 33 méter mélységben van. A barlang legmagasabb pontja az Agyagkuszoda végén 28 méter magasságban van. A lezárt barlang az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság engedélyével látogatható.

A turisták számára is látogatható

A barlang az Aggteleki Nemzeti Parknál tett előzetes írásbeli jelentkezés alapján, speciális barlangtúra keretében is látogatható, minimum öt, maximum 10 fős csoportokban. A szervezett túrákon bárki részt vehet 14 éves életkor illetve 160 centiméteres testmagasság felett, ugyanakkor a barlangban állandóan jelenlévő víz miatt gumicsizma és vízhatlan ruha, vagy váltócipő és váltóruha kötelező. Sisakot és fejlámpát az Aggteleki Nemzeti Park biztosít a látogatók számára. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nézz be a Kossuth-barlangba

Kiemelt kép: Kossuth-barlang – Forrás: youtube.com