Egy nigériai bűnbanda ellopta Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook profiljának fotóit és Sheila Lawrenc névvel működtetik azt. Ingatlancsalók lehetnek a háttérben, mert a miniszter fotójával házakat árulnak.

Csalók lopták el a miniszter porfilját

Minden valószínűség szerint nigériai befektetési csalók hozták létre azt a kamu- Facebook-profilt, amely Varga tucatnyi fotójával illusztrálva invitálja az érdeklődőket egy ingatlanüzleti befektetésre. Varga képei valósak, saját Facebook-oldalán tette közzé azokat az elmúlt hónapokban, ám március 19-e óta Sheila Lawrence üzletasszonyként mosolyog a kamu oldalról, az oldal készítői egyszerűen lelopták azokat – írja a Blikk.

Így néz ki a lopott profil

Megnyerő üzletasszony

Az oldalra olyan képeket válogattak össze, ahol igazán megnyerő üzletasszonyként mutatkozik. Valamennyi fotón elegáns vagy éppen sportos és megnyerő, a hatás pedig nem maradt el, lájkok árasztották el a felvételeket. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nigériai szélhámosok

A Blikk megnézte, kikből is tevődik össze a rajongók tábora. Találomra rákerestek egyes rajongókra, a többség Nigériából, Kano városából fedezte fel az oldalt. Néhánynak kérdést is küldtek. „Látom, hogy tetszik neked a fényképen látható nő. Tudsz arról, hogy valójában ő egy európai ország kormányának minisztere? Hivatásos politikus, és a Facebookon visszaéltek a nevével és a saját fotóival?” – írták.

Értetlenség

A többségük el sem olvasta üzenetünket, lehet, hogy ők is fiktív személyek. Egy valaki, Abdullah viszont válaszolt, aki értetlenül áll a helyzet előtt, s aki láthatóan küzdött az angollal. EZT IS OLVASD EL: Közel háromszázmilliós csalás: hatalmas vagyont szerzett átverésekkel egy kiskőrösi férfi – fotók

Csendben van a miniszter

Az igazságügyi tárca sajtóosztálya, illetve Varga Judit sajtósát is megkeresték a lap munkatársai, hogy megtudják, értesültek-e erről a csalásról, esetleg ki és mikor jelezte a miniszternek, ám eddig nem válaszoltak. EZ IS JÓ SZTORI: Lánykérésnek hitte a TEK kommandósainak akcióját a luxusban élő, milliárdos áfacsalással gyanúsított férfi barátnője – videó

Kiemelt politikai szereplő

Közszereplőkkel rendszeresen előfordul, hogy közösségi oldalakon visszaélnek nevükkel, személyazonosságukkal, s alternatív profilokat hoznak létre. Ám ezúttal egy kiemelt politikai szereplőről van szó, ráadásul egy válsághelyzet közepén – hívta fel a figyelmet Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő.

Ellenőrizhetetlen információ

Szerinte ebben a közegben könnyen indulhatnak el ellenőrizhetetlen dezinformációk a politikusra hivatkozva, amelyek azután szerepet kaphatnak a közvélemény félretájékoztatásban – mondta, majd hozzátette:

Csalás

„Azt gondolom, ez a csalásban megszokott felpörgetős oldal. Minél több lájk érkezik rá, minél rövidebb időn belül, annál hamarabb és gyakrabban jelenik meg az oldal a hírfolyamokban az információkkal együtt.

Kamu oldalak

A lájkokhoz a hamisítók gyakorta vesznek igénybe robotokat vagy korábban toborzott embereket. Főként afrikai, esetenként ázsiai országokban találkozhatunk hasonlókkal, ott szinte piaca van ezeknek a kamu oldalaknak.

Biznisz a kamu oldalakkal

Van, akinek több ezer is a birtokában van és szabályosan kereskedik ezekkel az profilokkal – mondta a szakember, hozzátéve: szerinte elegendő a Facebook illetékeseivel közölni a kifogásolt oldal megjelenését, különösebb nemzetbiztonsági feladatokra nem feltétlenül van szükség – tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Varga Judit, igazságügyi miniszter – Forras: Facebook/Varga Judit – Kékvillogó-montázs