50 ezer forintot ígértek azoknak az időseknek a csalók, akik rajtuk keresztül regisztrálnak koronavírus elleni oltásra. A bűnbanda azt kérte az idősektől, hogy egy borítékban dobják ki az ablakon a bankszámlájuknak az adatait, amelyet majd az önkormányzat munkatársai összeszednek.

Pénzt ígértek regisztrációért cserében

Egy dombóvári nő bejelentést tett a rendőrségen március 3-án, mert egy ismeretlen személy felhívta, hogy a helyi önkormányzat azzal igyekszik segíteni a vírushelyzetben, hogy aki koronavírus-oltásra jelentkezik, az 50 000 forintot kap. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A bankszámla adatokat kérték cserében

A telefonáló azt mondta az asszonynak, hogy ehhez nem kell mást tennie, mint a bankszámla- és bankkártyaadatait összekészítenie és egy borítékba tennie.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ki kellett volna dobnia az ablakon az adatokat

Mindezek után a borítékot ki kell dobnia az ablakon, melyet a hivatal munkatársai elvisznek. Az asszony hitt a csalóknak, és az iratait még a beszélgetés közben összeszedte, azonban közben megszakadt a vonal. A nőt így végül nem tudták megkárosítani.

Volt, akit sikerült átverniük a csalóknak

Az elmúlt hetekben több tucat, ehhez hasonló tartalmú bejelentés érkezett a Dombóvári Rendőrkapitányságra. Három esetben a sértettek át is adták adataikat a csalóknak, akik ezután több százezer forinttal károsították meg őket.

4 embert fogtak el

A bejelentések miatt nyomozást indított a rendőrség, ezután a dombóvári rendőrök március közepén négy embert elfogtak. A csalásokat egy 26 éves pécsi férfi és 25 éves élettársa, valamint egy 33 éves hegyhátmaróci lakos és 35 éves felesége követték el.

3 csaló előzetesben van

Közülük hárman azóta letartóztatásban vannak. A rendőrök eddig háromrendbeli csalás bűntett és 20 rendbeli csalás bűntett kísérlete elkövetésével gyanúsították meg őket.

Akit át akarnak verni, itt tudja jelenteni az esetet

A Dombóvári Rendőrkapitányság munkatársai kérik, hogy akit az elmúlt időszakban hasonló telefonhívással kerestek meg, jelentkezzen személyesen a kapitányságon, hívja a 06-74-566-070-es számot, vagy tegyen bejelentést a 112-es központi segélyhívó telefonszámon.

Álértesítők megjelenése

Nemrég írtunk arról, hogy világszerte tapasztalható, hogy az új koronavírus által terjesztett járvány miatt megjelentek az olyan ál értékesítők, akik weboldalakon, közösségi oldalakon, e-mail címeken és telefonon keresztül kínálnak egészségügyi eszközöket és újonnan már a vakcinával történő oltásra is ajánlkoznak, vagy erre hivatkozva személyes adatokat próbálnak kicsalni. 

Kórházi dolgozóknak adják ki magukat

A csalók klinikai, kórházi dolgozóknak, háziorvosnak, vagy önkormányzati dolgozónak kiadva magukat személyesen, vagy telefonon keresztül igyekeznek megtéveszteni az idős embereket az oltásra hivatkozással. Előfordulhat, hogy személyesen keresik meg az idős embereket, ekkor egészségügyi dolgozók által viselt fehér ruhában jelennek meg.

Bankkártya adatokat is kérnek

Adategyeztetést végeznek, személyes és bankkártya adatokat kérnek el annak érdekében, hogy az általuk hivatkozott szervezet nevében (pl.: önkormányzat) a járvány miatt támogatást tudjanak átutalni a felhívott részére, egyben – látszólag – a védőoltásra is regisztrálnak. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció