Három férfi és egy nő siket-néma, hátrányos helyzetű gyermekek javára színleltek adománygyűjtést azért, hogy a jóhiszeműek megtévesztésével jussanak pénzhez.

Színlelt adománygyűjtés

A vádirat szerint a román állampolgárságú vádlottak – három férfi és egy nő – megállapodtak abban, hogy magukat egy hátrányos helyzetű személyeket segítő civil szervezet képviselőjének adják ki, és ennek keretében jótékony célú adománygyűjtést színlelnek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Fiktív adatok

Az elkövetők a megtévesztés érdekében az egyik nemzetközi segélyszervezet feliratával ellátott, fiktív adatokkal kitöltött formanyomtatványokat használtak. A formanyomtatványok siket-néma, hátrányos helyzetű gyerekek javára történő adománygyűjtésről szóltak. A vádlottaknak nem állt szándékában a kapott pénzösszegek jótékony célra fordítása, azt maguknak akarták megszerezni, írja az ügyészség.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ez is érdekelhet:

Járókelőkre „csaptak” le

A csalók 2019. november 1-jén a formanyomtatványokat az 5. kerület, Deák Ferenc téren, Vörösmarty téren, valamint a Párizsi utcában adták át a járókelőknek azért, hogy adománygyűjtéssel pénzt szerezzenek.

Adtak pénzt

Egyikük összesen három sértettet ejtett tévedésbe, akik közül ketten, fejenként 1.500 forintot, a harmadik sértett pontosan nem ismert összeget adott át. A vádlottak összesen 50.000 forintot meg nem haladó kárt okoztak. Cselekményüket a helyszín közelében szolgálatot teljesítő rendőrök észlelték, akik intézkedtek. 

Lentibe is elmentek

2019. december 7-én hárman Lentibe mentek, ahol az egyikük egy áruház parkolójában magát siket-némának tettette, miközben a formanyomtatványokat átadta a járókelőknek. Az egyik járókelő 1.000 forintot adott át a csalónak. 

Ez várhat rájuk

A Budapesti 5. és 13. Kerületi Ügyészség az elkövetőket szabálysértési értékre, bűnszövetségben, üzletszerűen, jótékony célú adománygyűjtést színlelve elkövetett csalások vétségével vádolja. A kerületi ügyészség indítványozta, hogy a bíróság büntetővégzéssel hozzon érdemi döntést, és pénzbüntetést szabjon ki. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A fotókat a rendőrség készítette a szemlén. A felvételen a színlelt adománygyűjtésekről láthatóak részletek:

Kiemelt kép: ügyészségi videorészlet