Váratlan fordulattal folytatódott a 2019-es Hableány-baleset pere: írásbeli nyilatkozatot nyújtott be a Viking kapitánya a bíróságnak.

Ezzel vádolják

Ahogy arról korábban a Kékvillogó.hu is beszámolt, az ukrán férfit 27 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával vádolják, az ügyészség pedig azt kérte, az ország területén tiltsák el 5 évre a hajóvezetéstől és ítéljék 1 év 8 hónap felfüggesztett fogházbüntetésre. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nem segített

A vád szerint a terhelt 2019. május 29-én a Viking Sigyn hajó kapitányával történő rádióforgalmazás után tudta, hogy baleset történt, mégsem kezdte meg a Hableányról vízbe került, közvetlen életveszélyben lévő, segítségnyújtásra szoruló sértettek kimentését.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem kap munkát

Nem én vagyok a bűnös, de már három éve meg vagyok fosztva a munkalehetőségtől, elvesztettem az állásom és az egészségem is megrokkant egy olyan ügy miatt, amit nem én követtem el – szögezte le a férfi.

Nem láthatta, mi történt

A védekezése azon alapul, hogy nem működött a kamerarendszer a hajón lévő kormányosfülkében, ezért nem láthatta, hogy mi történt. A szemből érkező hajók pedig állítása szerint neki semmilyen módon nem jelezték a történteket.

Sokkot kapott

A most benyújtott írásbeli nyilatkozatában azt állította, hogy nem látta a Hableányt, és azt hitte, egy uszadékfának mentek neki. Amikor pedig megtudta, hogy elsüllyesztettek egy kishajót, sokkot kapott. Ő maga kérte a leváltását, így a másodtiszt vette át a parancsnokságot.

Nem volt mellett őrszem

A Blikk szerint a megtörtnek látszó vádlott azt is elmondta, hogy több mint 40 éve hajózik a Dunán, 2001. óta kapitány, 2003. óta személyhajókra is érvényes a vizsgája. A Duna egész szakaszát ismeri, őrszem pedig nem volt mellette a hídon, mert ez nem kötelező. Elmondta, hogy az esős, sötét időben nem látott másik hajót.

Tíz évet is kaphat

A férfi továbbra is házi őrizetben van, immár negyedik éve. Legalább tízéves börtön várhat rá, s a jog szerint a házi őrizetből csak minden 4. nap számít letöltött szabadságvesztésnek.

Megelőzhető lett volna a tragédia (?)

Az ügyész a vádbeszédében kiemelte, hogy a Viking radarját figyelniük kellett volna a hajón, látszódnia kellett volna rajta a Hableánynak, így megelőzhető lett volna a baleset. Szerinte a sokk, a pánik nem magyarázat arra, hogy a kapitány nem vett részt a segítségnyújtásban.

Így történt a baleset

Mint ismert, a budapesti hajókatasztrófa 2019. május 29-én este történt a Duna budapesti szakaszán, a Margit híd egyik hídnyílásánál a pesti oldalhoz közeli mederpillérnél. A balesetben a hegymenetben hajózó Hableány magyar rendezvényhajó ütközött össze a szintén hegymenetben hajózó MV Viking Sigyn nevű svájci szállodahajóval. Az ütközés következtében a Hableány felborult, és teljesen elmerült a vízben. A szerencsétlenül járt hajón a baleset időpontjában 35 ember volt, közülük 7 embert emeltek ki élve a vízből. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: emlékezés az áldozatokra